Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Alie van de Pothaar telt af:

nog 3 weken!

BATHMEN – Hoe heeft de Beer van Derk al die roerige tijden kunnen overleven, het moet wel een sterk ras zijn. Na enig speur werk heb ik gehoord dat de Beer eind 1800 in Duitsland in Stattjesstad is geboren. Daar wisten ze dat ze met een bijzonder mannetjes varken te doen hadden: hij had een lelijk karakter en slagtanden zo dik als een 15 jarige eikenboom.Ze waren die zot liever kwijt. Op een avond toen het stikdonker was hebben sterke boeren de Beer over de grens geleid en alvorens hem een pot vol bieten stroop om de snuit gewreven, zo bleef hij rustig. Daar komt het gezegde vandaan: iemand stroop om de mond smeren, mooi doen en zoet houden.

De Beer ging aan het dwalen; kwam in Beerzeveld terecht en na lang gescharrel in Holten. Daar hebben ze hem een schop onder de koonte gegeven.

Wat raar! Dat begrijp ik niet! Hoe heeft Hoolten dan de bijnaam Keunedarp gekregen? Dat zit zo: de Beer heeft toen voor heel veel nazaatjes gezorgd en is er een levende handel ontstaan. Dankzij de Beer hebben zij er de naam Keunedarp aan overgehouden.

Maar ter zake: de opgefokte Beer heeft zijn tocht voort gezet richting Loo, kwam daar voor oudejaarsdag aan bij Zwienenbarg*, niemand weet waar hij zich gehuisvest heeft, alleen dat hij aangeland is bij boer Derk, dat zeggen de Loose Kachel Piepen al sinds jaar en dag. Daar kreeg het verhaal van Derk met de Beer een spannend krulstaartje.

Ik mag er niet aan denken dat hij op Oudejaarsavond naar Battum komt; dan is geen tuinbank of fiets meer veilig.

Gaan we met elkaar dat varkentje wel even wassen? Ik ben er niet gerust op. U wel?

 

Alie.

 

Noot van de redactie: Op erve Zwienenbarg is thans de befaamde varkenshouderij van Eric Stegink Piggy’s Palace gehuisvest. ‘Keune’ is het Nedersaksisch woord voor biggen.