Bathmensekrant.nl is een uitgave van Artzet Media en heeft als doelstelling het dagelijks nieuws uit het verspreidingsgebied van de Bathmense Krant te brengen in de vorm van een online krant.

Hoe het verder ging……..

Door Beppie Koeslag.

BATHMEN – Op de kop af 25 jaar stond Wereldwinkel Bathmen op de zaterdagmarkt toen een droom van de vrijwilligers uitkwam: er was een pand beschikbaar!! Via de gemeente mochten wij van het al jaren leegstaande pand aan de Schoolstraat een echte Wereldwinkel maken. We wisten dat het tijdelijk zou zijn, maar waren toch ontzettend blij met deze geboden kans.De handen werden flink uit de mouwen gestoken door alle vrijwilligers om er een fraaie, uitnodigende, frisse winkel van te maken. Het 25-jarig jubileum in september 2006 had niet mooier gevierd kunnen worden! Bij de feestelijke opening hing toenmalig burgemeester James van Lidth de Jeude dan ook letterlijk de vlag uit. Omdat de winkel elke dag van de week open wilde zijn, moesten er ook nieuwe vrijwilligers worden aangetrokken om het bestaande team van 30 vrijwilligers te versterken onder het motto ‘wel vrijwillig maar niet vrijblijvend’.

Rond dezelfde tijd hadden alle Wereldwinkels in Nederland inmiddels een transformatie ondergaan. Met nieuwe kleuren en een eigen huisstijl zodat zij goed herkenbaar werden in het straatbeeld. De inkooporganisaties gingen samenwerken met trendbureaus, zodat de producenten in de verschillende ontwikkelingslanden producten gingen maken die passen bij ons westerse modebeeld. Internet had zijn intrede gedaan en Wereldwinkel Bathmen ging mee met de stroom….. Ook voor de producenten veranderde er veel door betere en snellere communicatie. De toegang tot internet en mobiele telefoon had hun wereld ook beduidend vergroot wat de Fair Trade alleen maar ten goede kwam.

Onder aansturing van toenmalig voorzitter Kees den Heeten werd er in de Wereldwinkel een modern en nieuw beleid ingevoerd. Er kwam een computer-kassasysteem zodat alle inkoop, verkoop en voorraad goed en overzichtelijk werd geregistreerd. Alle vrijwilligers werden ingedeeld in verschillende teams, zodat ieders kracht en interesse zoveel mogelijk kon worden benut.

In 2013 werd de winkel opgefrist met nieuwe, eigengemaakte winkelmeubels, een ander kleurtje verf en een prachtig schilderij op de buitenwand, speciaal voor onze winkel gemaakt door de Ugandese kunstenaar Fred Mutebi. In september 2016 werd het 35-jarig jubileum groots gevierd met burgemeester Andries Heidema van Deventer en vele anderen. Een goede gewoonte van Wereldwinkel Bathmen is om goede doelen die binding hebben met vrijwilligers op dit soort momenten een donatie te schenken in het kader van ‘wie jarig is, die trakteert’. Een traditie die wij ook in de toekomt graag voort willen zetten.

De titel van het schilderij op de muur van Wereldwinkel Bathmen is ‘Verbinden’ en dat is precies waar we voor staan: het verbinden van mensen ver bij ons vandaan met mensen dichtbij. “Bij jullie in de winkel schijnt altijd de zon”, zei een klant. Een mooier compliment kunnen wij ons niet voorstellen en we hopen dan ook de zon nog lang voor u naar Bathmen te mogen halen.

Volgende week leest u hoe wij dat gaan doen.