Bathmensekrant.nl is een uitgave van Artzet Media en heeft als doelstelling het dagelijks nieuws uit het verspreidingsgebied van de Bathmense Krant te brengen in de vorm van een online krant.

Kom net als vroeger ‘vetpriezen’

Slachtvisite op De Pothaar
4 november 10.00 – 16.00 uur

LOO-BATHMEN – De Pothaar bestaat 250 jaar en verzorgt in 2017 elke maand leuke jubileumactiviteiten. Op 4 november houdt het boerderijmuseum slachtvisite! Van 10.00 tot 16.00 uur zijn bezoekers van harte welkom om van alles te ontdekken en te proeven over en van (buiten)varkens.November is slachtmaand. Vroeger kwamen de Sallandse boeren dan bij elkaar op slachtvisite, als de geslachte varkens aan de ladder hingen. De ‘noabers’ kwamen het varken ‘prijzen’. Hoe dik het spek! Hoe prachtig die hammen! Al die lof werd door de boer en boerin beloond met een borrel. En hoe meer borrels, hoe luidruchtiger het varken werd geprezen…

 

Slachtvisite: vroeger & nu

Dit jaar bestaat De Pothaar 250 jaar. Reden om op 4 november in Salland nog eens slachtvisite te houden. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn bezoekers welkom om van alles te horen, te zien en te proeven over en van het varken. Er hangt een geslacht varken aan de ladder – net als vroeger. Dit ‘buitenvarken’ heeft heerlijk gescharreld bij ‘noaber’ Piggy’s Palace in Loo-Bathmen. Erik Stegink van dit varkensbedrijf en zijn slager komen van alles vertellen over varkens, de slacht en varkensvlees.

 

Ontdek het varken

Natuurlijk is op 4 november het boerderijmuseum open en brandt de kachel. Een (varkens)hapje en drankje zijn te koop en er is erwtensoep te bestellen. Er valt ook veel te leren. Tegenwoordig halen we ons vlees en vleeswaren bij de slager of supermarkt. Maar waar komt dat vlees nu vandaan? Waar ‘zitten’ die speklapjes eigenlijk? Wat zijn snorrebotjes? Wat hebben varkens te maken met de ‘foekepotten’ waarmee kinderen langs de deur gaan met Sint Maarten? Hoe smaakt ‘bloodkooke’ en wat zijn ‘schreumpkes’? Hoe heeft het varken geleefd voor het geslacht werd? Ontdek het allemaal tijdens de slachtvisite.

 

Buren op visite

Op 4 november komen de ‘noabers’ (buren) van landgoed De Pothaar in de ochtend op uitnodiging langs. Net als vroeger schenkt Bertina Paalman van het boerderijmuseum voor haar buren een vlierbessenjenever in. Dat zal – ook net als in vroeger jaren – vast veel gezelligheid opleveren. En nu maar hopen dat het geslachte varken flink wordt geprezen…

Meer weten? Kijk op www.depothaar.nl voor de jubileumactiviteiten.