Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Onthulling oorlogsmonument Okkenbroek

OKKENBROEK – Donderdag 9 april, de dag dat Okkenbroek in 1945 werd bevrijd, wordt tijdens een sobere plechtigheid een gedenkteken ter herinnering aan het oorlogsleed en 70 jaar vrijheid onthuld. De bijeenkomst op het kerkhof van Okkenbroek start om 14.30 uur en zal tot ongeveer 15.00 uur duren.

De onthulling van het gedenkteken wordt gedaan door de jeugd, waarvoor de oorlog een bladzijde in een geschiedenisboek is, samen met iemand die de oorlog in Okkenbroek heeft meegemaakt. Voor deze steeds kleiner wordende groep mensen zijn de oorlogsjaren een onuitwisbare herinnering in hun geheugen. Voor Okkenbroek is 9 april sinds 1945 blijvend een dag met twee gezichten. Exact 70 jaar geleden was de bevrijding door de Canadezen daar. De vreugde was van korte duur. Al snel drong tot heel Okkenbroek door dat die maandag zes mensen om het leven waren gekomen als gevolg van het oorlogsgeweld.

Het gedenkteken krijgt een eigentijds karakter bestaande uit een houten frame met een transparante plaat waar een eenvoudige doch alles omvattende tekst op staat. Door de plaat heen zijn de contouren van het dorp Okkenbroek te zien. Na de onthulling wordt één minuut stilte in acht genomen waarna doedelzakspeler Jan Flierman uit Colmschate het Wilhelmus zal spelen. Als de klanken van het volkslied zijn verstomd leggen leerlingen van groep 8 een krans bij het gedenkteken. Daarmee is de plechtigheid op het kerkhof ten einde en bent u allen van harte welkom in de kerk van Okkenbroek waar een fototentoonstelling over de oorlogsperiode in Okkenbroek is ingericht. Deze tentoonstelling is tot 10 mei te bezichtigen op woensdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Bezoek op afspraak is mogelijk.

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Okkenbroek werd bevrijd. Voor Plaatselijk Belang Okkenbroek en Omgeving, de Protestantse Gemeente Okkenbroek en Okkenbroek van Oudsher reden hieraan extra aandacht te schenken. Het initiatief wordt financieel ondersteund door een bijdrage van WijDeventer.