Go Ahead Eagles verspeelt promotie in de verlenging van spektakelstuk

Van de hemel in de hel in vijf minuten

DEVENTER – De omroeper riep de toeschouwers al op om nog even te wachten met het betreden van het veld, de bijna 10.000 bezoekers zongen massaal ‘Eredivisie’ en de eerste krantenkoppen waren al getikt op de perstribune. Maar toen kwamen er nog die extra vijf minuten speeltijd. In die extra tijd kreeg Go Ahead nog twee 100% kansen, maar was het RKC dat de Adelaarshorst in diepe rouw dompelde.

Vooraf leek het nog zo’n feestavond te worden aan de Vetkampstraat. Na de 0-0 bij RKC in de eerste finale zou het in de return worden afgemaakt, waarna het feest zou losbarsten en in rondom het stadion. De familie van speler Julius Bliek deelde zelfs 10.000 Zeeuwse bolussen uit aan alle supporters. Kortom, het leek niet mis te kunnen gaan. Maar in de eerste helft was van die euforische stemming weinig meer over. Go Ahead leek verlamd te zijn door de zenuwen en van fatsoenlijk voetbal was nauwelijks sprake. Al na 12 minuten kreeg GAE een strafschop tegen die eerst leek te worden weggewuifd door arbiter Higler. Maar de grensrechter zag het anders en dus mocht Emil Hanson de 0-1 aan laten tekenen. Na een half uur leek het 0-2 te worden, maar bracht doelman Verhulst redding met een prachtige reflex. Amper tien minuten later ging de normaal zo betrouwbare Veldmate in de fout. Hij raakte de bal helemaal verkeerd en bracht zo Spierings in stelling die de bal ongenadig hard tegen de touwen joeg vanaf rand zestien. Op dat moment geloofde niemand er meer in, maar was het Higler die weer wat hoop gaf aan de roodgelen. Een contactmoment met spits Verheydt in de zestien werd bestraft met een penalty. Het leek een goedmakertje, maar dat deerde niemand en dus maakte Veldmate zijn fout goed door de 1-2 binnen te schieten.
Na de rust begon misschien wel de gekste helft die er ooit is gespeeld in de Adelaarshorst. In de 55e minuut maakte Richard van de Venne de 2-2 en bracht zo de sfeer helemaal terug in het stadion. Acht minuten later was het Istvan Bakx die de weer opgeleefde thuisploeg op voorsprong schoot met een fraaie bal in de verre hoek. Maar de vreugde was van korte duur, want een klein kwartier later maakte Hans Mulder de 3-3 en stond RKC weer op promoveren.

Een zwaar slotoffensief van Go Ahead leek tevergeefs, tot de 89e minuut. Toen schoot invaller Langedijk, na een slim genomen corner, de 4-3 op de borden. Dus nu promoveerde Go Ahead weer. Vijf minuten lang werd deze virtuele promotie gevierd op de tribunes en net toen iedereen klaar stond om elkaar in de armen te vallen kwam die ene knal. Een paar hoge ballen in de zestien werden niet goed verwerkt en ineens lag de bal voor de linker van Spierings. De beste speler van RKC ramde de bal hard in de bovenhoek en liet de Deventerse droom uiteenspatten. Dat het daarna nog 4-5 werd was enkel voor de statistieken. Na ruim 95 minuten floot Higler voor het laatst en vielen spelers gedesillusioneerd op de grond. Terwijl RKC een feestje bouwde, was er op de tribune enkel ongeloof en verdriet. Vier minuten lang was Eagles eredivisionist, maar volgend jaar wacht gewoon weer de Keuken Kampioen Divisie. Ook nog eens zonder trainer John Stegeman, hij maakte een dag later bekend naar PEC Zwolle te verkassen. Het was als extra pot zout in die toch al grote wond bij al die trouwe supporters.