Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

De Loopgroep van ABS doet weer mee aan het Nationaal Bevrijdingsvuurfestival 2024

Bathmen – Sinds 2005 vindt er jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei vanuit Wageningen een loopevenement plaats waarbij hardlopers het Bevrijdingsvuur ophalen en terugbrengen naar meer dan 80 steden in Nederland.  Dit jaar lopen er meer dan 2.500 lopers uit heel Nederland mee. Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland en draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid.

De Loopgroep ABS uit Bathmen en Run fort Cancer uit Deventer vertegenwoordigen dit jaar de gemeente Deventer. Om klokslag middernacht op 4 mei vertrekken zij vanuit Wageningen met het vuur om via een route van een kleine 75 kilometer op Bevrijdingsdag, rond half negen terug te zijn bij het bevrijdingsmonument in Bathmen aan de Dorpsstraat.
Dit doet de Loopgroep in estafettevorm en in dit jaar met 10 lopers. De lopers nemen het vuur mee, voor de veiligheid vergezeld door fietsers. Daarnaast is er een tweede groep die met een bus meerijdt en zorgt voor ondersteuning onderweg. Iedere 10 kilometer worden de lopers afgelost door de fietsers en andersom.
De verwachting is dat de Loopgroep rond 09.00 uur, via de Gorsselseweg, in Bathmen arriveert waarna het Bevrijdingsvuur samen met de Oranjevereniging en aangestoken wordt bij het bevrijdingsmonument aan de Dorpsstraat. Deelnemers aan de Loopgroep geven te kennen het erg leuk te vinden dat er lopers of andere belangstellenden het laatste stukje vanaf het viaduct onder de A1 de snelweg met hen mee zouden willen lopen of wandelen.