Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Freek Leurink benoemd tot erelid van ABS

Door Steven Meijerhof

BATHMEN – Onlangs werd Freek Leurink bij zijn woning in Deventer verrast door Willem Berends, voorzitter van het Algemeen Bestuur van ABS, het bestuur van ABS-handbal en een aantal handballeden (uiteraard allemaal binnen de geldende coronaregels). Zijn vrouw Riet zat ook in het complot en was op de hoogte van de komst van het gezelschap. Om 19.00 uur werd er door Willem aangebeld en Freek deed nietsvermoedend open. Willem gaf aan dat hij kwam met een verrassing namens ABS.
Het bestuur van ABS-Handbal had Freek enige tijd geleden voorgedragen bij het AB als erelid. Binnen hele korte tijd kwam bericht van het algemeen bestuur dat ze de voordracht overnamen.

Waarom is Freek benoemd tot erelid van ABS?
Freek is al sinds 1985, dus ruim 36 jaar, betrokken bij ABS-Handbal. In 1985 is hij begonnen als trainer van Dames 1. Hij heeft Dames 1 getraind t/m 1999, 14 seizoenen dus. Deze seizoenen waren zeer succesvol met een zeer talentvolle groep. Vele kampioenschappen werden behaald en Dames 1 werd zelfs 2e bij het nationaal veldhandbal-kampioenschap. Dit werd gespeeld in Volendam. Een volle bus met supporters ging mee en het werd een dag, mede dankzij de chauffeur die geweldig meedeed, om nooit te vergeten. Als een schot van Toke Poesse niet op de paal was beland maar in de goal, waren ze zelfs Nederlands kampioen geweest.2e is natuurlijk ook al fantastisch. Toen was veldhandbal nog een sport die overal werd gespeeld, nu is dat niet meer het geval.
U zult misschien zeggen: ja, hallo, Freek is betaald trainer, dat is toch geen vrijwilliger die benoemd moet worden tot erelid. ABS ziet dat echter totaal anders. U moet weten dat het trainen van een handbalteam niet veel oplevert. Het is puur de passie voor de sport die trainers in die tijd (en nu nog) deden besluiten om trainer te worden. Freek is daarnaast niet alleen trainer geweest van Dames 1, maar van veel meer teams. Vele seniorenteams en jeugdteams heeft hij training gegeven. Freek wordt dan ook beschouwd als een supervrijwilliger. Ook na zijn afscheid als trainer van Dames 1 is hij bij ABS blijven hangen en doorgegaan als vrijwilliger en trainde hij diverse teams nog jarenlang. Hij is nu nog steeds betrokken als trainer en leider van het 2e recreantenteam en dat op inmiddels 77(!)-jarige leeftijd.
Freek is één van de grondleggers van de Bathmense schoolhandbalkampioenschappen. Het idee is naar Bathmen gebracht door Antoinette Beumer in 2001. Freek heeft meteen vanaf het begin in de schoolhandbalcommissie gezeten. Het toernooi is niet meer weg te denken uit de Bathmense gemeenschap en een begrip in Bathmen. Ieder jaar in maart strijden op 2 woensdagen de openbare basisscholen De Dorpsschool, De Rythmeen en de Looschool om diverse titels in diverse leeftijdsklassen. Het is een genot om naar het fanatisme en de rivaliteit tussen de scholen te kijken (en te luisteren). Spandoeken worden meegenomen en vele ouders en andere supporters genieten op de tribune van de wedstrijden. Freek is nog steeds de kartrekker van deze commissie, 20 jaar dus al.
Een andere verdienste van Freek is het opzetten van een trainingskamp voor Dames 1. Hierin wordt het nuttige met het aangename verenigd. In het weekend worden vele trainingen afgewerkt en wedstrijden gespeeld. Uiteraard is er daarna tijd voor ontspanning en gezelligheid, maar de volgende dag is iedereen weer vroeg paraat voor een fanatieke training. De kampen zijn overal in Nederland geweest van Noord-Holland tot Limburg. Ook hierop kijkt iedereen altijd met veel plezier terug. Nog steeds is het trainingskamp onderdeel van de voorbereiding van Dames 1 en vele jeugdploegen. Ook hiervan is Freek binnen ABS-Handbal de grondlegger geweest.

Al met meer dan voldoende reden om Freek te benoemen tot erelid.
Freek, gefeliciteerd, het is dik en dik verdiend. We hopen je nog vele jaren bij de handbal te ontmoeten!