Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Nieuw seizoen voor ABS-Judo: heel bijzonder jubileum trainer

Bestuurslid Emily Zeilstra overhandigt Edo Zeën een fles met knalkurk waarmee hij zijn jubileumjaar feestelijk kan inluiden.

Bestuurslid Emily Zeilstra overhandigt Edo Zeën een fles met knalkurk waarmee hij zijn jubileumjaar feestelijk kan inluiden.

BATHMEN – Ook voor ABS-Judo is het nieuwe seizoen begonnen, maar wát voor een seizoen! En dan in het bijzonder voor de trainer, Edo Zeën. ‘Sinds mensenheugenis’, zoals hij vaak zelf zegt, brengt hij in Bathmen kinderen de basisbeginselen van judo bij. Tegenwoordig ook vaak kinderen van oud-leerlingen, en in een enkel geval zelfs een kleinkind. Het judobestuur sloeg aan het rekenen, en kwam tot een verrassende ontdekking: dit wordt Edo’s vijftigste lesjaar in Bathmen!

Begonnen onder de hoede van zijn oudere broer, als veertienjarige, moest hij nota bene lesgeven aan mannen van dertig. “Ik had toen al mijn huidige postuur, dus daar lag het niet aan. Maar toch was het niet voor iedereen vanzelfsprekend om judoles te krijgen van zo’n jonkie. Er was iemand bij die riep dat hij het niet pikte en weg zou gaan. Maar na een tijdje kwam hij vriendelijk vragen of hij toch maar weer terug mocht komen,” blikt Zeën vrolijk terug op zijn eerste leservaringen. Nadat zijn broer stopte, nam hij zelf de lessen in Bathmen over. Inmiddels heeft hij al vele jaren een eigen sportschool in Deventer en geeft hij ook in de dorpen in de omgeving judoles. Alleen in Bathmen gebeurt dat niet in eigen beheer, maar onder de hoede van ABS.

Denkt Zeën, die binnenkort 64 wordt, nu aan stoppen? “Absoluut niet!” zegt hij. “Ik ga door tot ik honderd ben. Natuurlijk doe ik wel wat rustiger dan vroeger, ik laat niet meer met me smijten, maar ik heb er zoveel lol in dat ik hier nog wel een tijd mee door wil gaan.” Dat ook de kinderen veel plezier hebben, blijkt iedere les. Én er veel van leren. De doorgewinterde docent, die Zeën uiteraard is, leert ze niet alleen de vele judogrepen en wedstrijdelementen, maar houdt ook op zijn tijd van een spelletje en een dolletje. Dat laatste zal ouders die wel eens een judo-examen door Zeën hebben meegemaakt wel bekend voorkomen.

Zo heeft Edo Zeën generaties lang jonge Bathmense judoka’s opgeleid tot de bruine band. “Het is natuurlijk een fantastische sport. Je bent niet alleen lekker sportief bezig, maar je werkt meteen ook aan je zelfvertrouwen en aan je weerbaarheid. Er zijn kinderen bij die daar heel erg veel baat bij hebben. Maar het is ook een sport met discipline en er wordt lekker gestoeid met elkaar. Bovendien kun je wat je geleerd hebt regelmatig tonen in onderlinge wedstrijden of op het halfjaarlijks examen.” Dat zijn de ‘groeimomenten’: het is altijd weer prachtig te zien hoe de jonge leerlingen (de jongsten zijn vier) stralen van trots als ze naar aanleiding van het door Zeën met vaderlijke rechtvaardigheid afgenomen examen een nieuwe graad behalen en daarom een nieuwe kleur band aan hun judopakje kunnen toevoegen.

De lessen kunnen vanwege de beschikbare uren in Bathmen alleen aan basisschoolkinderen gegeven worden. Daarna stopt het, “maar je neemt er in de rest van je leven altijd wat van mee”, aldus Zeën. Sinds 2007 werkt het judobestuur, bestaande uit twee ouders van (inmiddels oud-)leerlingen, met hem samen, “en hij heeft nog nooit één les verzuimd”. Bestuursleden Patricia Wiebinga en Emily Zeilstra zagen het aantal leerlingen groeien van één groepje van elf toen ze startten naar twee groepen van gemiddeld twintig nu. De jongsten krijgen in de Bathmense gymzaal les op woensdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur, de ouderen een uur later. “Er is ons veel aan gelegen om de judoles toegankelijk te houden voor alle kinderen. Het is ons gelukt om de contributie sinds 2008 niet meer te verhogen. Al wordt dat wel steeds moeilijker, zeker nu de jeugdsubsidie van de gemeente Deventer na dit jaar wordt afgeschaft”, zegt het bestuur.

De twee ouders, met administratieve ondersteuning van een derde, zorgen ervoor dat ABS-Judo ‘blijft draaien’. “De rest, waaronder alle verenigingszaken, laten we over aan het algemeen bestuur van ABS, waar ABS-Judo een bescheiden onderdeel van uitmaakt.” Nieuwe leerlingen zijn weer welkom. “Kom gerust eens kijken met je kind. De eerste twee proeflessen zijn gratis, daarna beslis je of je kind lid wordt van ABS-Judo.” Alle gegevens zijn te vinden op de judosite: judo.absbathmen.nl Voor Edo Zeën geldt dat hij dit bijzondere seizoen niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. “Ik bezin me nog op een passende gelegenheid, maar dat er iets feestelijks komt, dat is zeker!”, zegt hij lachend.

 

ONDERSCHRIFT FOTO:

Bestuurslid Emily Zeilstra overhandigt Edo Zeën een fles met knalkurk waarmee hij zijn jubileumjaar feestelijk kan inluiden.