Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Wat doet hardlopen voor je lichaam?

BATHMEN – Antwoord op deze vraag kwam tijdens de workshop die op 14 november werd gegeven door Martje Godschalk in het ABS-Huus in Bathmen. Martje is trainster en lid van ABS Trimmen en Nordic Walking en zij is werkzaam als psychomotorisch therapeute en is in opleiding als fysiotherapeute.De workshop werd gegeven na de pauze tijdens het tweede onofficiële deel van de algemene ledenvergadering van ABS Trimmen en Nordic Walking en heeft als doel gehad om lopers inzichten te geven in de opbouw van trainingen. Waarom worden bepaalde oefeningen gedaan en waarom is het belangrijk aan alle onderdelen, (interval, loopscholing en duurloop) aandacht te geven.

Martje nam de aanwezigen mee in de wereld van ATP fosfaten, Anaërobe en Aërobe systemen en wat er door deze systemen in je lichaam gebeurt als je sport en dan met name wat er gebeurt tijdens en na het hardlopen. De systemen hebben zuurstof nodig om energie te kunnen leveren. Martje gaf aan hoe lang ons lichaam energie uit de verschillende systemen kan halen. Zij gaf uitleg over welk effect een interval- en krachttraining, een sprint of een duurloop op je lichaam en spieren heeft. Martje liet de leden filmpjes zien, waarin te zien was wat er met je gebeurt als je bijvoorbeeld onvoldoende eet of drinkt tijdens het lopen van een marathon. Een sporter heeft vetten en koolhydraten nodig om te herstellen en te kunnen bewegen. Ook liet zij filmpjes zien van 80-jarige sportende dames. Conclusie is dan ook, dat het erg belangrijk voor lijf en leden is om te blijven bewegen!

Een ander onderdeel dat aan de orde kwam was de vraag, moet je nu wel of niet warmlopen en rekken-en-strekken als warming-up en cooling down? Hierop hebben nieuwe onderzoeken plaatsgevonden en die hebben uitgewezen dat het statisch rekken juist averechts werkt en blessures kan opleveren. Vind je het wel prettig om te rekken-en-te-strekken, dan is het belangrijk om de oefeningen dynamisch te doen. Het allerbelangrijkste bij sporten blijft, hoe is je body en mind op dat moment.

Het was een zeer boeiende avond en de aanwezige leden zullen hun hardlooptrainingen vanaf nu heel anders beleven nu zij weten wat er in de achterliggende systemen (lees het lichaam) gebeurt.