Almense zangeres Marike Rispens maakt D-Day CD

Met oorlogsheld (94) uit tweede wereldoorlog en kleindochter van Generaal Patton

ALMEN – Aan de vooravond van de 75ste herdenking van D-Day en tevens de bevrijding van Europa heeft de Almense zangeres Marike Rispens samen met de Amerikaanse oorlogsveteraan (en tevens begenadigd zanger) Vincent J. Speranza en de kleindochter van Generaal George S. Patton een CD opgenomen t.b.v. de 75ste herdenking van D-day.De CD zal tijdens een officiële plechtigheid op 5 juni worden uitgereikt aan de bevelhebbende generaal van de 101ste Airborne Divisie in Carentan. De 101ste nam deel aan de invasie, Slag om Arnhem, Ardennen Offensief, bevrijding van concentratiekamp Dachau.

Speranza diende in het parachutisten infanterie regiment (PIR) van de befaamde 101ste Airborne Divisie (501 H company) en kwam in actie tijdens het Ardennen Offensief (Battle Of The Bulge). Verder nam hij deel aan de bevrijding van concentratiekamp Dachau en de inname van het adelaarsnest, de woning van Adolf Hitler in Berchtesgaden.

Op het repertoire staan nummers uit de tweede wereldoorlog en zal hij ook z’n gevallen strijdmakkers toezingen in ‘Vince’s Lullaby’.

Vince Speranza bleek ook tot z’n stomme verbazing een legende te zijn in Bastogne. Tijdens het beleg in 1944 bezocht hij een gewonde krijgsmakker in de kerk dat als hospitaal diende. Behalve dat zijn maat gewond was, had hij ook dorst en werd Vince er op uit gestuurd om iets te drinken te regelen. Bastogne lag zwaar onder vuur. Speranza wist zich toegang te verschaffen tot een café dat weliswaar in puin lag, maar waar de tap nog werkte. Hij tapte z’n helm vol bier en wist met gevaar voor eigen leven de kerk weer te bereiken om z’n maten van drinken te voorzien. Toen hij 65 jaar later terugkeerde naar Bastogne en het incident bij toeval ter sprake bracht, werden z’n toehoorders ijzig stil. Zijn bieractie in z’n helm was daar uitgegroeid tot een lokale legende. En tot Vinces verbazing bestelden z’n toehoorders daar Airborne bier dat wordt geserveerd en gedronken uit een porseleinen kopje in de vorm van een Amerikaanse helm.

Vincent J. Speranza & Helen Patton werden op de cd begeleid begeleid door de ‘Band of Brothers-Music from WWII, een orkest o.l.v. trompettist Jerry Steyger, dat zich qua kleding en repertoire heeft gespecialiseerd in de muziek van tijdens de tweede wereldoorlog.

Ze traden ze al 10 jaar achter elkaar op het officiële bevrijdingsevenement in Wageningen;

Vincent J. Speranza & Band of Brothers-Music from WWII ontmoetten elkaar voor het eerst in juni 2017 in Saint Mère Eglise tijdens een feestje ter ere van maj. Gen. A. Poppas bevelhebber van de 101ste Airborne Divisie.

Muziek verbroedert en verbindt en al snel stond Vincent mee te zingen en was er een klik. Dezelfde klik was er weer in 2018 toen ze elkaar weer ontmoetten en optraden tijdens banketten en ceremonies t.b.v. 74ste herdenking van D-Day.

Daar werd het idee geboren om iets bijzonders te gaan doen voor de 75ste herdenking. Tijdens de tournee in 2018 leerden ze ook van Vincents wens voor een Monument voor z’n gevallen strijdmakkers tijdens de Slag om de Ardennen in 1944.

Zo gaat de opbrengst van de CD naar het monument van de 501ste PIR van de 101ste Airborne Divisie in Bastogne.