Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Art Deco

Art Deco

ALMEN – Het Comité voor Winterlezingen Almen opent het nieuwe seizoen op donderdag 15 oktober met een lezing door kunsthistorica Monique Hafkamp. Het onderwerp van de lezing is Art Deco.

Art Deco is niet zozeer een stroming, als wel een periode in de 20e eeuw tussen beide wereldoorlogen rond een verzameling van verschillende stijlen. Daarom is Art Deco soms moeilijk te herkennen. Invloed van de geometrische variant van Art Nouveau is onmiskenbaar, maar Art Deco is ook een reactie op de organische vormen van de Duits-Oostenrijkse Jugendstil en de Frans-Belgische Flamboyante Art Nouveau.

Bovendien zien we in Art Deco de weerslag van allerlei nieuwe stromingen in de beeldende kunst, zoals het expressionisme, kubisme, modernisme en functionalisme.

Techniek en snelheid symboliseren de nieuwe eeuw. Dit komt niet alleen naar voren in de beeldtaal, maar ook in het materiaal en de vormen van toegepaste kunst.

Een collectief van Franse kunstenaars organiseerde in 1925 in Parijs een wereldtentoonstelling in het teken van de  toegepaste kunst onder de naam: Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes. Daar is uiteindelijk de naam Art Deco van afgeleid.

Het vraagt soms nogal een geoefend oog om, met name in de architectuur, Art Nouveau te onderscheiden van Art Deco, omdat beide een stijloverlapping kennen.

Drs. Monique Hafkamp neemt u mee naar de tijd van de ‘Roaring twenties’ toen Art Deco tot bloei kwam en zal u aan de hand van voorbeelden het moderne, maar ook sprookjesachtige, karakter van Art Deco tonen.

De lezing wordt gehouden in dorpshuis ‘Ons Huis’ aan de Dorpsstraat 37 te Almen. De zaal zal open zijn vanaf 19.30 uur en om 20.00 uur begint de lezing. Iedereen is van harte welkom. Niet-leden van het Comité voor Winterlezingen Almen betalen € 4,- entree.