Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Belcampo houdt ons

een spiegel voor

‘Zin in Almen’

ALMEN – Onbehagen over het reilen en zeilen van onze open en gecompliceerde samenleving is bijna dagelijkse routine. We zien het in een hunkering naar vroeger tijden toen het leven nog overzichtelijk was. In de neiging grenzen te sluiten en ons terug te trekken in de geborgenheid van de vertrouwde groep. En ook in de felheid van het publieke debat.In de komende bijeenkomst van ‘Zin in Almen’ wil men dieper ingaan op de onvolkomenheden van de samenleving. Men doet dat zondagmiddag 18 maart vanaf 16.00 uur in de Almense kerk aan de hand van‘Het verhaal van Oosterhuis’ van de schrijver Belcampo. Piet van Woerden vertelt het verhaal. Adrienne Althof speelt werken van Satie, Ravel en Johan Sebastiaan Bach. De bijeenkomst duurt een uur en is vrij toegankelijk. Napraten kan in het dorpsgebouw Ons Huis tegenover de kerk. Iedereen is van harte welkom.

 

In de raamvertelling schetst Belcampo een utopische samenleving waarin de verteller Oosterhuis verzeild raakt. Een samenleving die op het eerste gezicht harmonisch oogt, maar niet kan bestaan zonder duistere kanten, die Oosterhuis uiteindelijk doorziet. Belcampo construeert een metafoor; houdt een spiegel voor, waardoor we ons afvragen hoe wij ons een oordeel vormen over onze samenleving en over de mensen om ons heen.

Belcampo, pseudoniem voor Herman Schönfeld Wichers (1902-1990), neemt in de Nederlandse literatuur een bijzondere plaats in. Zijn surrealistische verhalen vormen een kritisch protest tegen een fantasieloze. Belcampo is geen onbekende in onze streek. Hij groeide op in Rijssen waar zijn vader notaris was. Hij praktiseerde als huisarts enkele jaren in Bathmen.

De bijeenkomst is de vijfde in een cyclus van zes die de werkgroep ‘Zin in Almen’ in de Almense kerk houdt. Naast het thema maatschappelijke verantwoordelijkheid en ethiek wil de werkgroep bezinning en verdieping ook stimuleren door thema’s als betrokkenheid bij mens en dier en inspiratie opdoen uit cultuur en natuur. Burgemeester Van ’t Erve van Lochem sluit zondag 15 april de cyclus voor dit jaar af.