Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Circus Jeroen Bosch

Circus Jeroen Bosch

ALMEN – Donderdagavond 10 maart presenteert Han van Hagen een kunstvoorstelling over de schilder Jeroen Bosch in dorpshuis ‘Ons Huis’ te Almen voor het Comité voor Winterlezingen Almen met de titel ‘Circus Jeroen Bosch’.

Zelf zegt Van Hagen over deze voorstelling: “Gekker kun je het niet maken, gemakkelijker ook niet. Hij had niet voor niets de bijnaam: den Duvelmakere. De hele heiligenwereld verbeeldt hij als een santenkraam van onmogelijke wezens. Het niet bestaande bestaat echt. In zijn schilderijen raak je verstrikt in het onmogelijke.

Zomaar een voorbeeld. De neus van een dansende lichtblauwe dwerg, die vlindervleugels heeft en wiens staart een pauwenveer vormt, wordt een fluit waar hijzelf op speelt. Zie je het voor je? Het bestaat in zijn geest en wij kunnen het waarnemen.

Een vis die vliegt met als berijders een echtpaar, waarvan de man aan een lange stok een vurige bol vervoert. De lepelaar komt veelvuldig voor, elke keer weer voorzien van pijl en boog.

Schilderde hij dan alleen maar het onmogelijke? Nee zeker niet. In zijn ‘Aanbidding der koningen’ lijkt hij traditioneler. Maar of dat werkelijk zo is gaan we deze avond ontdekken.

Jeroen Bosch leefde van 1450 tot 1516. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat hij in Den Bosch gestorven is. Daarom is het een jaar van herdenkingen en tentoonstellingen. Deze kunstvoorstelling vormt een introductie in leven en werk van deze fantastische Meester.”

Zoals te doen gebruikelijk is iedereen welkom . De toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen € 4,- entree. U vindt dorpshuis ‘Ons Huis’ aan de Dorpsstraat 37 in Almen. De deuren gaan om 19.30 uur open en de lezing begint om 20.00 uur .