Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Lezing Historische Vereniging

De Elf Marken

ALMEN – Donderdag 15 november zal Huub Ummels uit Apeldoorn in Dorpshuis ‘Ons Huis’ te Almen een lezing verzorgen over de bouw- en bewoningsgeschiedenis van jachtslot Het Oude Loo.Huub Ummels is oud beleidsambtenaar Cultureel Erfgoed van de gemeente Apeldoorn. Hij heeft uitvoerig studie gemaakt van de bouw- en bewoningsgeschiedenis van misschien wel het minst bekende kasteel in Gelderland, Het Oude Loo. Hij is een absolute kenner van de Apeldoornse geschiedenis. Zo schreef hij een groot aantal publicaties over de geschiedenis van de stad op de Veluwe, waaronder ‘Apeldoorn verleden tijd’. Het is naar Huubs mening van belang de kennis over dit middeleeuwse jachtslot uit te dragen.

De reden is dat dit oude jachtslot een lange Veluws-Gelderse geschiedenis kent, voordat het in 1684 door de stadhouder van Gelderland en prins van Oranje Willem III werd gekocht.

Willem III werd later ook nog koning van Engeland. Voor 1684 werd het kasteel bewoond door Gelderse en Veluwse adellijke families. Lange tijd woonden er ook de Jagermeesters van de Gelderse hertogen.

De bouwgeschiedenis is redelijk bekend en dan vooral door bouwkundig en archeologisch onderzoek, uitgevoerd tussen 1969 en 1974 door de vermaarde kastelendeskundige Prof. Dr. J.G.N. Renaud.

U vindt Ons Huis aan de Dorpsstraat 37. De deuren gaan om 19.30 uur open en de lezing begint om 20.00 uur.

Leden hebben gratis toegang en niet-leden betalen € 5,00.