Schuberts levensreis langs hoop en vrees

‘Zin in Almen’

ALMEN – De veertien liederen in de cyclus ‘Schwanengesang’, die Franz Schubert aan het einde van zijn korte leven toonzette, staan voor een breed pallet aan emoties. Die reiken van onherstelbaar verlies, bestaansangst tot innige tederheid; van doorvoelde pijn tot schertsende noten.Op zondag 20 januari vanaf 16.00 uur vertolkt de bariton Domien Arnolds, begeleid op de piano door Rik Groenhuijzen, zes liederen uit de cyclus op tekst van Heinrich Heine en drie op tekst van Ludwich Rellstab. De bijeenkomst in de Almense kerk, georganiseerd door ‘Zin in Almen’, wil de toehoorders een verrijkende en diepgaande ervaring brengen. Marien van den Boom brengt die extra dimensie aan met korte bespiegelingen die de betekenis en zingeving van de gedichten nader toelichten.

De voordracht duurt een uur, is gratis, voor iedereen toegankelijk en biedt de mogelijkheid om aansluitend na te praten in dorpsgebouw Ons Huis tegenover de kerk. De bijeenkomst sluit nauw aan bij het optreden van de drie interpreten vorig jaar, toen met liederen uit Schuberts’ ‘Winterreise’. ‘Schwanengesang’ is thematisch minder een eenheid. Toch kent het in de teksten van Heine de gemeenschappelijke notie van onherstelbaar verlies, terwijl de drie teksten van Rellstab vol van romantiek zijn.

In principe belegt de werkgroep elke derde zondagmiddag van de maand een bijeenkomst. Drie thema’s staan centraal. Naast betrokkenheid bij de medemens en zorg en aandacht voor het dier, vormen natuur en cultuur – zoals muziek en gedicht – en maatschappelijke verantwoordelijkheid en ethiek inspiratiebronnen.

Nu traditionele vormen en taal van kerken veel mensen niet meer aanspreken, spanningen toenemen en de toekomst ongewisser is, wil ‘Zin in Almen’ een platform bieden voor spiritualiteit, inspiratie en ethische bezinning. Ze hoopt draagvlak en herkenning te creëren en wil bouwen aan een gemeenschap, daarbij kiezend voor continuïteit en regelmaat in de activiteiten.

Voor meer informatie zie de website www.zininalmen.nl