Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Wil Schackmann in Almen over ’Het leven in de koloniën’

ALMEN – Donderdag 12 maart komt  Wil Schackmann naar Almen, waar hij in dorpshuis Ons Huis een lezing houdt met als titel ‘Het leven in de koloniën’.

Bij het woord ‘kolonie’ denk je aan een ver land aan de andere kant van de aardbol. Maar in de eerste helft van de negentiende eeuw trekken ook ‘kolonisten’ uit heel Nederland naar Zuidwest-Drenthe en Noord-Overijssel. Zij komen terecht in de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid, of in een van de drie ‘vrije koloniën’ Frederiksoord, Wilhelminaoord of Willemsoord of in de ‘onvrije koloniën’ Ommerschans of Veenhuizen.

Wil Schackmann schreef het boek De proefkolonie over de start van het project in 1818 en het boek De bedelaarskolonie over de opvang van bedelaars in het bij Balkbrug gelegen Ommerschans. In die boeken weet hij dankzij het archief van de Maatschappij van Weldadigheid heel ‘dichtbij’ de eerste bewoners van de koloniën te komen en volgt hij bijna van dag tot dag hun belevenissen. Het Historisch Nieuwsblad schreef: ´Het komt niet vaak voor dat een historicus het leven van gewone mensen uit de tijd voor de twintigste eeuw kan beschrijven. Daarom zijn Schackmanns boeken buitengewoon waardevol.´

Op deze winterlezing vertelt Wil Schackmann over het leven in de koloniën. Dat doet hij met veel anekdotes over het dagelijks leven. Of kwajongensstreken van toen dezelfde zijn als kwajongensstreken van nu. Over bedelaars die eigenlijk gewoon gehandicapten zijn. Over zwanger geraakte kolonistendochters en de speurtocht naar de ‘dader’. Over het verbod op sterke drank en de mogelijkheden daar onderuit te komen. En: hoe denken de kolonisten zelf over de ‘weldadigheid’ die ze ondergaan?

Mensen die bij familieonderzoek voorouders zijn tegengekomen die in een van de koloniën hebben gezeten, kunnen vragen daarover stellen via contact@winterlezingen-almen.nl en dan zal Wil Schackmann tijdens de lezing informatie over deze mensen geven.

Kom dus donderdagavond 12 maart naar dorpshuis Ons Huis, Dorpsstraat 37 te Almen  voor deze interessante lezing. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom.  Niet-leden van het Comité voor Winterlezingen betalen € 4,- voor de lezing.