Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

100.000.000

Protestantse Gemeente Bathmen-Okkenbroek

BATHMEN – 100 miljoen. 100 miljoen mensen worden bedreigd door acute ondervoeding. De kans is dat daarbovenop nog eens 20 miljoen mensen van de honger zullen omkomen. 63,5 miljoen mensen proberen de honger te ontvluchten.Deze cijfers van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zijn zo overweldigend dat je de moed haast op zou geven. Alles wat we doen, lijkt een druppel op een gloeiende plaat. Je zou haast denken dat je dan net zo goed niks hoeft te doen.

Niets doen. Toekijken. Op 4 mei worden die woorden alleen met een zekere schaamte uitgesproken. Het zachte verwijt klinkt er onuitgesproken in door. Ook al wordt gezegd dat niemand weet wat hij of zij onder zulke omstandigheden zou hebben gedaan – toch.

Hoe zal in de toekomst over onze tijd en over ons gesproken en geoordeeld worden?

In 1944 vond er een kerkscheuring plaats. Vandaag wordt daar met onbegrip over gesproken: er waren in 1944 toch echt wel belangrijkere dingen aan hand!

Hoe zal men over 70 jaar denken over de dingen waar wij ons nu druk over maken – in vergelijking met die 100.000.000?

Overigens. Van die 63,5 miljoen vluchtelingen kwamen er tussen 2014 en 2016 zo’n 1,6 miljoen in Europa terecht. Dat is 2,5%. Negen van de tien vluchtelingen – 90% dus – worden opgevangen in landen met een laag- of middeninkomen. Dat zijn landen waar mensen het dus lang niet zo goed hebben als in Europa – bij ons.

Omdat we het schijnbaar telkens weer vergeten, wordt in de kerk regelmatig herhaald dat Jezus mensen opdraagt hongerigen te voeden en vreemdelingen te huisvesten. Die oproep klinkt ook op zondag – in de kerk van Bathmen om 10.00 uur en in Okkenbroek om 09.30 uur. Iedereen is altijd wel:kom!