Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

De 29e Bathmense Kunstmarkt zit weer vol met mooie kunst

Foto: Lyn Nuwenhof

Door: Evert van de Weg

BATHMEN – Bijna vanaf het begin in 1988 was de Bathmense Kunstmarkt een succes. De mooie entourage op het Kerkplein van de majestueuze Dorpskerk en later de Brink erbij, maar vooral de zorgvuldig geselecteerde kunstenaars, bleken alles bij elkaar een mooie dag kunstbeleving, maar ook de nodige gezelligheid op te leveren. Hoe positief de reputatie na 29 jaar wel geworden is blijkt alleen al uit het feit, dat ook nu veel meer kunstenaars zich voor deelname aan de Kunstmarkt op 2 september aanstaande opgaven dan er plaats is.
De Kunstmarktcommissie, bestaande uit coördinator Wendela Aspeslagh en de leden Pauline Hoefnagels en Monique Nuwenhof, kreeg maar liefst 150 aanvragen om mee te doen terwijl er maar 80 plaatsen zijn.

Wendela Aspeslagh: ,,Dat maakt het wel gemakkelijker om kritisch te zijn op het niveau van de kunstenaars die toegelaten worden en de soorten kunstvormen die zij willen laten zien. We willen namelijk steeds een zo groot mogelijke variëteit aan kunst laten zien en we hebben ook nu weer de juiste balans kunnen vinden met de 10 kunstdisciplines die er zullen komen op 2 september. Dat zullen sculpturen van brons, staal, hout en keramiek zijn, maar daarnaast zijn er schilderijen, sieraden en mozaïeken. Die kunstwerken komen dan wel van kunstenaars die er vorig jaar niet stonden, want door ons beleid zo veel mogelijk nieuw talent te laten zien staan er voor bijna de helft dit jaar weer nieuwe gezichten.’’ Aan de kant van de bezoekers blijkt steeds opnieuw dat de enorme variëteit aan kunst en de daarvoor gevraagde, overigens zeer redelijke, prijzen kopen voor elke beurs aantrekkelijk maakt. Hoezeer de Kunstmarkt ook binnen Bathmen leeft wordt mede bewezen door de 35 sponsoren die de Kunstmarkt financieel mogelijk helpen maken.
Wendela Aspeslagh: ,,Het is nu eenmaal zo dat de Kunstmarkt een groot en niet onbemiddeld publiek trekt en dat kan ook voor onze middenstand interessant zijn.’’
Aantrekkelijk voor de bezoekers die een kunstwerk willen kopen is dat ze met de kunstenaar direct contact hebben. In de deelnemingsvoorwaarden staat zelfs, dat alleen de makers van de kunst zelf een stand kunnen huren. Commissielid Pauline Hoefnagels: ,,Heel regelmatig zie je in dat directe contact dat bezoekers die een kunstwerk willen kopen dat voor even in bruikleen krijgen om te zien of het kunstwerk bij hen thuis in het interieur past. Dat gaat allemaal lekker informeel. Het is natuurlijk ook zo, dat door het directe contact er geen bemiddelingskosten van tussenpersonen bij komen en dat je dus relatief goedkoop heel mooie kunst bij ons kunt kopen. Overigens komen de kunstenaars ook graag naar ons toe, omdat ze vaak uitstekend in Bathmen verkopen. Het mes snijdt dus zeker aan twee kanten.’’

Nieuwe elementen in de Kunstmarkt

Er zijn dit jaar nog wat andere nieuwe accenten in het aanbod aan kunst. Kinderen zullen weer de kans krijgen om met ‘’de grote bellenblazer’’ Bart Durand ‘’grote bellen voor magie en lol’’ te maken. Daarnaast kunnen ze dit keer zelf ook actief aan de slag op de stand van Christine Oldemaat uit Raalte om daar onder begeleiding kleine mozaïekkunstwerkjes te maken, weliswaar tegen een kleine vergoeding van € 5 voor de materiaalkosten maar voor dat geld krijgen ze dan ook nog een glas ranja en wat snoep.

Op niet minder dan 10 stands zullen dit jaar demonstraties van kunst maken plaats vinden door degene die in die stand zijn kunstvorm te koop aanbiedt. Kunstenaars zullen onder andere laten zien hoe ze werken bij portret tekenen, sieraden maken, glas in lood maken, houtbewerken enzovoorts.

Het aanbod aan muziek zal dit keer niet alleen via muziekoptredens in de muziekkoepel op de Brink komen en van de kant van dorpsbeiaardier Jan Achterkamp die vanaf de toren van de Dorpskerk zijn melodieën over de Kunstmarkt zal uitstrooien, maar ook vanuit het Cultuurhuus Braakhekke. Via bemiddeling van de Muziekkring Bathmen zullen daar drie bijzondere optredens van muziekensembles plaats vinden, namelijk van het Blokfluitensemble onder leiding van Coert Bremmers, van het Vocaal Ensemble Maat 16 en van het koppel Marloes Kalma, zang, en Siebren Zijlstra, gitaar.
Mede-commissielid Monique Nuwenhof heeft op de website www.bathmensekunstmarkt.nl de namen, de kunstvorm en de persoonlijke websites van de deelnemende kunstenaars heel overzichtelijk gerangschikt, zodat bezoekers zichzelf optimaal kunnen voorbereiden op een nuttig en nog heel gezellig bezoek van de Kunstmarkt.

www.bathmensekunstmarkt.nl