Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

40-dagenochtendmeditatie

Protestantse Gemeente Bathmen-Okkenbroek

BATHMEN – Vroeger vierde men carnaval alleen in het zuiden van Nederland. Tegenwoordig wordt het zo’n beetje in heel het land gevierd. Dat het ooit alleen in het zuiden werd gevierd, hangt samen met de vastentijd: een periode van inkeer waarin men zich beperkt tot het minimaal noodzakelijke. Een soort ramadan voor christenen. Dat wil zeggen: alleen voor de rooms-katholieken. Protestanten vastten niet. En lieten dus ook carnaval aan zich voorbij gaan. Geen vasten dan ook geen carnaval.Maar anno nu nemen de meeste carnavalsvierders – protestant of niet – wel de lusten maar niet de lasten op zich.

In 2017 is de 500ste ‘verjaardag’ van de Reformatie gevierd. Nu, honderden jaren later, komen mensen samen die vroeger uit elkaar zouden zijn gegaan. Gelovigen en ongelovigen, katholieken en protestanten vieren samen carnaval. En wat 50 jaar geleden misschien nog ondenkbaar was, is vandaag de normaalste zaak van de wereld: protestanten die een tijd in een katholiek klooster verblijven.

Wat mensen uit Bathmen en Okkenbroek brachten het eerste weekend in de vastentijd door in de trappistenabdij in Zundert. In zo’n abdij wordt natuurlijk veel gebeden. Maar er wordt ook (Zen-)gemediteerd. Het plan is opgevat om die meditatie in Bathmen-Okkenbroek voort te zetten gedurende de 40-dagentijd – dus tot Pasen. Van maandag tot en met vrijdag om 06.00 uur. Op zaterdag om 07.00 uur. Na een korte tekst volgt een stilte van 20 minuten en die wordt besloten met het Onze Vader. Iedereen is welkom. Dat geldt trouwens ook voor de viering op zondag. Maar die begint ‘pas’ om 10.00 uur. Wel:kom!