Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

50 jaar Bathmense Krant!

Deze maand 50 jaar oud, nu toch in zwaar weer

Door: Evert van de Weg

BATHMEN – Deze maand is het precies 50 jaar geleden dat de eerste Bathmense Krant werd uitgegeven. Al 33 jaar van die 50 jaar werkt Eric Klein Nagelvoort voor de Bathmense Krant. Sinds vele jaren is hij inmiddels, met zijn vrouw Camilla, eigenaar en uitgever van die Bathmense Krant, die op zich weer onderdeel is van zijn uitgeverij Artzet Media.
Eric: “Vijftig jaar geleden, bij de oprichting van de VBO, de Vereniging van Bathmense Ondernemers, werd in de statuten van de VBO de komst van een Bathmense krant aangekondigd. In artikel 2 deel c van die statuten staat als één van de doelen van de VBO: ‘het doen verschijnen en in stand houden van een Bathmense krant, onder meer bevattende advertenties en mededelingen van algemene aard’. Zó belangrijk vonden de Bathmense ondernemers toen al de Bathmense Krant en eigenlijk is dat nog steeds zo, al is er natuurlijk wel veel veranderd in Bathmen sindsdien.”
In de afgelopen 50 jaar is de Bathmense Krant een belangrijk communicatiemiddel gebleken binnen de Bathmense gemeenschap. Eric: “De Bathmense Krant is echt van de Bathmense bevolking geworden. Overigens wordt de krant natuurlijk ook gelezen in Lettele, Okkenbroek, Colmschate en zelfs in delen van de gemeente Gorssel. We weten dat de gemeente Deventer onze functie als communicatiemiddel ook van belang vindt. Wij krijgen al die jaren meer dan genoeg kopij van allerlei verenigingen en bedrijven aangeboden om de krant met interessante artikelen te vullen. Natuurlijk bestaat een huis-aan-huis blad zoals het onze uit een juiste mix van nieuws voor de lezers en van advertenties, die de kosten moeten goedmaken. Camilla en ik hebben de kosten steeds laag kunnen houden met onze minimale personele bezetting.”
Maar de laatste paar jaar is het tij hard aan het keren voor de Bathmense Krant en dat baart Eric en Camilla grote zorgen. Eric: “De komst van corona met alle bijbehorende beperkingen voor winkels en bedrijven betekende dat veel adverteerders gewoon wegbleven. Daarbij nog eens 2 jaar geen Kermiskrant, geen Survivalkrant, geen Winterfairkrant en ga zo maar door. Onze wekelijkse krant werd steeds dunner, maar we hebben de krant in de lucht kunnen houden. Maar wat er het afgelopen halfjaar sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is gebeurd is ongekend. De papierprijzen zijn al vier keer verhoogd, de kosten voor de aluminium drukplaten zijn omhoog gevlogen en onze inkomsten uit advertenties groeiden absoluut niet mee. En het is heel simpel: zonder adverteerders geen krant. Het is dan ook bijna niet vol te houden om de krant uit te brengen.”
Ondertussen blijft de behoefte aan een podium als de Bathmense Krant wel degelijk bestaan. Allerlei verenigingen, of het nou sportclubs, culturele verenigingen of wel bedrijven maken er graag gebruik van. Lang niet altijd realiseren ze zich dat er voor het maken van een krant veel kosten gemaakt moeten worden en dat voor niks alleen de zon op gaat …”
Eric: “Een krant is echt een breng-medium en bij veel lezers is er grote behoefte aan dat lokale, soms kneuterige, nieuws. En de vervanging door een online medium via een website gaat nooit werken. Wij hopen dan ook met onze noodkreet initiatieven los te maken, zodat we nog jaren een belangrijke rol in de communicatie binnen Bathmen en omgeving kunnen blijven spelen. Of dat nog eens 50 jaar kan worden is wel een erg grote ambitie ….”

 

Brede steun voor behoud van de Bathmense Krant

Binnen de Bathmense bevolking blijkt er veel belang te worden gehecht aan een gezonde Bathmense Krant. Diverse organisaties onderstrepen dat.

Namens de Belangen Vereniging Bathmen zegt bestuurslid Lambertus Kracht:
“De BVB onderkent het belang van de Bathmense Krant voor ons dorp. Veel informatie van diverse verenigingen loopt, naast de sociale media, via de Bathmense Krant.  De krant is voor velen  een herkenning. Daarnaast is ook berichtgeving over ontwikkelingen – al dan niet via de gemeente – de Bathmense Krant een informatiekanaal naar de inwoners van Bathmen.
De BVB ondersteunt dan ook van harte het initiatief om met elkaar te gaan kijken hoe we het voortbestaan van de Bathmense Krant kunnen waarborgen.”

Hanny Biemolt voegt hier namens Cultuurhuus Braakhekke aan toe:
“Het Cultuurhuus is erg gebaat bij het voortbestaan van de Bathmense Krant. Een groot gedeelte van onze doelgroep leest de krant heel goed. Wij kunnen merken aan het aantal bezoekers bij onze voorstellingen en andere activiteiten dat ze dit dan gelezen hebben in de Bathmense Krant. Het gaat hier dan vooral om de wat oudere bezoeker die geen gebruik maakt van social media en geen digitale krant leest.”

Ook enkele vertegenwoordigers van het Dorpsplatform Bathmen zijn duidelijk in hun steun voor het behoud van de Bathmense Krant. Hun reactie:
“Wij als dorpsplatform Bathmen ondersteunen het initiatief om op korte termijn met elkaar in gesprek te gaan om de Bathmense Krant te behouden. Volgens ons moet dit toch mogelijk zijn. Zowel de ondernemers in Bathmen en omgeving en ook zeker de Gemeente Deventer moeten het belang inzien van die wekelijkse belangrijke informatiebron voor onze inwoners.
Het Dorpsplatform heeft al meerdere malen zijn zorg uitgesproken in de vergadering van Deventer Buiten voor het behoud van de Bathmense Krant.”

Alles bij elkaar voldoende steun om met man en macht dit belangrijke communicatiemiddel te houden voor Bathmen en omgeving.