Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

5625 keer door de knieën bij Canadese oorlogsgraven in Nederland


BATHMEN – Peter ten Dijke uit het Overijsselse Bathmen is als vrijwillig fotograaf en doedelzakspeler tussen 2005 en 2016 betrokken bij het Deventer comité “Welcome Again Veterans”.

Zodoende kwam hij in deze periode ieder jaar weer in contact met Canadese oorlogsveteranen die gedurende de laatste maanden van de 2e wereldoorlog in de regio actief hebben meegevochten aan de bevrijding van Nederland. En ieder jaar tijdens de laatste week van april en de eerste week van mei was het weer een vrolijk weerzien met de Canadese veteranen en hun familieleden. Maar ook even een verdrietig moment als er een aantal veteranen er niet meer bij waren. Op dit moment, in 2022, is van de hele groep uit 2005 er nog één in leven. Peter noemt hem “Uncle Bertie” met de respectabele leeftijd van 98 jaar. Een “slag om de Schelde” veteraan. En wekelijks is er nog steeds contact met familie van de Canadese veteranen in Canada. Tijdens het bezoek van de Canadese veteranen in 2015 zat Peter op een avond te kletsen met Major Patricia Murphy, een gepensioneerd majoor van de Kings Own Calagary Regiment. Tijdens dit gesprek werd duidelijk dat veel familieleden en andere belangstellenden niet de middelen of de mogelijkheid hebben om een graf in Nederland te bezoeken. “Dan breng ik middels de fotografie het graf toch naar Canada” merkte Peter op. “Een briljant idee, dan brengen we de jongens een beetje naar huis” zei Majoor Murpy. En zo is het fotoproject LEST WE FORGET 1945 van de Canadese oorlogsgraven geboren. En de slagzin : Bringing Them Home” / “Breng ze naar huis” Een project waarbij ieder Canadees oorlogsgraf in Nederland afzonderlijk wordt gefotografeerd op professionele wijze.
In januari 2016 werd gestart met een sponsoractie in Canada, maar dit kwam in eerste instantie niet echt van de grond. Nadat de toenmalige Canadese Ambassadrice Sabine Nölke zich ermee ging bemoeien in augustus van dat jaar ging de sponsoring ineens met sprongen omhoog en in januari 2017 was het geld bijeen voor de professionele camera-apparatuur en de benzinekosten voor de bezoeken aan de 3 Canadese Erevelden in Holten, Groesbeek en Bergen op Zoom. Peter kon beginnen aan de megaklus.
Het was voor Peter een logische keuze om te beginnen met het Canadese Ereveld in Holten, 13 kilometer vanaf zijn woonplaats Bathmen. Voor een goede foto compositie moet iedere keer diep door de knieën worden gegaan daar de lens op een hoogte staat op het hart van de grafsteen. Een behoorlijk fysieke inspanning. Daarnaast moet iedere foto worden voorzien van zogenaamde trefwoorden zoals achternaam, initialen, voornamen, servicenummer, rang, etc zodat een foto kan worden gevonden in de database van de website. Inmiddels zijn in de afgelopen tijd de grafstenen op de 3 grote Canadese Erevelden in Holten, Groesbeek en Bergen op Zoom alsmede op diverse lokale begraafplaatsen gefotografeerd en kunnen op dit moment 4885 jongens worden gevonden op de website: www.lestweforget1945.org
Deze foto’s zijn tevens ook beschikbaar gesteld aan: Informatiecentrum Canadese begraafplaats Holten, The Virtual War Memorial en Canadian Fallen in Canada en andere belangstellenden kunnen een foto vanaf de website downloaden voor informatief gebruik.

Het werk van Peter is hiermee nog niet voorbij. Hij moet nog 743 Canadese graven fotograferen verdeeld over 173 locaties in heel Nederland dus nog 9000 kilometer rijden door heel Nederland en hij vraagt uw hulp om het project te kunnen voltooien.

Wilt u het project “Lest We forget 1945” steunen, wordt lid van de club van 10 door 10 euro te doneren voor de benzinekosten. Op de website onder “Sponsors / Donors” staat vermeld hoe u dit kunt doen.

www.lestweforget1945.org
lestweforget1945@gmail.com