Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Aan het werk in het verpleeghuis

BATHMEN – Dinsdag 30 oktober overhandigde ActiZ de publicatie ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ aan minister Hugo de Jonge en later op de dag aan Helma Lodders, voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Oud-medewerker Joan Hagen vertelt in deze publicatie wat zij heeft gemerkt van de ingezette middelen voor de invoering van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg bij ’t Dijkhuis in Bathmen: “Er is nu meer ruimte en tijd voor contact met de bewoners en met de inwoners van het dorp.”Merkbare verandering

“’t Dijkhuis heeft twee afdelingen met vier huiskamers voor mensen met dementie. Zelf werkte ik in een huiskamer met zeven bewoners’, vertelt Joan. ,,De laatste jaren is er beslist sprake van veranderingen. Wat je ziet, is dat in de opleiding van leerlingen en stagiaires meer aandacht is gekomen voor welzijn. En daar begint het toch mee, dat nieuwkomers daarin opgeleid worden. Daarnaast is veel geïnvesteerd in innovaties. Mantelzorgers kunnen nu bijvoorbeeld meekijken in het elektronisch cliëntdossier, waar artsen nu zelf in kunnen rapporteren: dat neemt ons werk uit handen en verhoogt de betrokkenheid tussen medewerkers en mantelzorgers.”

 

Verschil voor de bewoner

“’t Dijkhuis is gevestigd in het dorp Bathmen en wil graag een zo goed mogelijk contact met de dorpsbewoners”, zegt Joan. ,,Daar is nu meer ruimte en tijd voor. Zo werken we al langer samen met kinderdagverblijf het Koetje: bewoners zoeken de kinderen op of die komen hier naartoe. Dan doen ze samen eenvoudige activiteiten, zoals samen zingen of naar de koeien of samen de stoep vegen. Dat is prachtig om te zien. Daar genieten zowel de bewoners als de kinderen van.”

 

Kijken naar de toekomst

“Ik wil mezelf verder ontwikkelen en volg daarom nu de opleiding tot verpleegkundige. Wat de afdeling betreft: die zit momenteel op de tweede verdieping, maar er zijn plannen voor een verhuizing naar de begane grond. Dat zou ik een hele goede ontwikkeling vinden, want dan kunnen de medewerkers makkelijker naar buiten met de mensen. Beweging in de buitenlucht doet mensen goed. Daarom staat een belevingstuin ook op mijn wensenlijstje en die gaat er in het najaar komen. En verder zou ik het mooi vinden als we het aantal activiteitenmiddagen kunnen uitbreiden, want die aandacht doet mensen goed.”

 

Publicatie ‘Resultaten uit het verpleeghuis’

De publicatie ‘Aan het werk in het verpleeghuis’ is een vervolg op de publicatie ‘Resultaten uit het verpleeghuis’. In deze in april verschenen publicatie vertelden 45 zorgbestuurders hoe zij de middelen verpleeghuis inzetten, welke afwegingen zij daarbij maakten en wat bewoners en medewerkers daar in de praktijk van merken.