Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Acht jaar oude Zoë uit Bathmen ‘adopteert’ een oma in ’t Dijkhuis

BATHMEN – De achtjarige Zoë Minnema uit Bathmen ‘adopteert’ een oma die woont in woon-, zorg- en dienstencentrum ’t Dijkhuis. Zij kwam op het idee door een item op het Jeugdjournaal over eenzame ouderen. Dit greep haar zo aan dat zij meteen tot actie over ging en spontaan met haar moeder naar ’t Dijkhuis fietste om een praatje te maken met de ouderen die daar wonen. Dit mondde uit in de ‘adoptie’ van oma Dijkhuis.“Ik vond het helemaal niet leuk om te horen dat er veel oude mensen zijn die geen bezoek meer krijgen en zich eenzaam voelen”, vertelt Zoë, “ik vroeg me meteen af of er ook in Bathmen eenzame opa’s en oma’s zijn. Op het Jeugdjournaal zeiden ze dat ouderen en kinderen een goede combinatie zijn. Dus wilde ik graag een praatje met hen maken.”

De moeder van Zoë pakte deze wens van haar dochter voortvarend op en nam haar en haar boertje Kay op een zondagmiddag mee naar ’t Dijkhuis. Daar kwamen ze in gesprek met een mevrouw. Zij zat aan de stamtafel in de hal van het verzorgingshuis. “We hadden daar een heel mooi en ontroerend gesprek mee”, laat mevrouw de Bone weten, “en dat bracht Zoë op het idee om een oma te ‘adopteren’ in ’t Dijkhuis.”

De medewerkers van het woon-, zorg- en dienstencentrum in Bathmen juichen dit idee toe. “Een prachtig initiatief”, zegt teamcoördinator Annemarie Toorneman, “het welzijn van onze cliënten staat bij ons bovenaan en dit past daar heel goed bij. We zijn meteen op zoek gegaan naar iemand die daar open voor staat en het leuk vindt om met Zoë te praten en gezellige dingen te doen. En dat is gelukt!”

Onlangs was de eerste kennismaking tussen Zoë en ‘oma Dijkhuis’. “Het was een hele gezellige middag”, zegt Zoë, “ik hoop dat we samen nog veel mooie momenten gaan beleven.” Ook oma Dijkhuis vond het geslaagd. “Zoë is een lieve meid en ik vind het ontzettend leuk om haar verhalen te horen. En natuurlijk zorg ik dat er, als zij komt, iets lekker is. We gaan het hopelijk nog vaak gezellig maken!”