Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Afsluiting van zomerexpositie ‘Geraakt tot op het bot’

in de Dorpskerk

BATHMEN – Als afsluiting van de zomerexpositie Openkerk in de Dorpskerk van Bathmen bezochten onlangs 20 suppoosten de fotostudio van Arie van ‘t Riet in Lettele, op een boerderij alias bedrijventerrein waar allerlei bedrijfjes gevestigd zijn. In de afgelopen maanden hadden de prachtige bewerkte röntgenfoto’s van plaatsgenoot Arie van ’t Riet veel bekijks gehad in de Dorpskerk. De suppoosten die deze expositie hadden begeleid kregen een ‘les’ hoe Arie de via de röntgentechniek zijn fotowerkstukken maakt.Er werd een compositie gemaakt van de meegebrachte bloemen en via onder andere het gebruik van het röntgenapparaat, de ontwikkelaar en een scanapparaat komt de röntgenfoto van deze compositie in de computer. Daarna geeft Arie er met veel smaak kleuren aan die passen bij de bloemen en met dit alles wordt er een prachtig röntgenfoto- c.q. schilderij gemaakt. Onder leiding van Arie lijkt het zo eenvoudig. Maar het vereist heel veel kennis en ervaring om dit te kunnen.

Met de opbrengst van de verkoop van de kunstwerken in de expositie wilde Arie van ’t Riet graag, samen met Openkerk, een goed doel steunen. Dat goede doel was het project van de stichting Hand in Hand Community Knonarza in Ghana.

 

De Hand in Hand Community krijgt mooi bedrag uit de opbrengst

De ook aanwezige Battummer Paul Lamberts vertelde enthousiast over het werk van deze stichting. De Nederlandse oud-tropenarts Ineke Bosman had ooit een bijzondere droom: het creëren van een veilige en liefdevolle leefomgeving voor verstandelijk (en vaak meervoudig) beperkte kinderen in Ghana. Deze kinderen worden helaas nog vaak genegeerd of zelfs in de steek gelaten, o.a. door de wijdverbreide angst voor ‘boze geesten’. Door in 1992 de Hand in Hand Community in Nkoranza te stichten, heeft Ineke Bosman haar droom om kunnen zetten in een unieke en zichtbare realiteit. De Hand in Hand Community is opgezet als een klein dorp. Momenteel wonen er ongeveer 80 kinderen met een handicap binnen deze leefgemeenschap. Ze wonen samen met een verzorger en één of twee ‘broertjes of zusjes’ in een eigen kamer in een van de huisjes rondom het centraal gelegen terrein. Dit terrein wordt gebruikt voor spelletjes, oefeningen, muziek, therapie, feesten, dansen, school, creatieve activiteiten, zwemmen en natuurlijk ook om gezamenlijk te eten. In feite wonen ze als een klein gezin binnen de grote familie van de Hand in Hand leefgemeenschap.

De netto opbrengst van de zomerexpositie Geraakt tot op het Bot is voor de Hand in Hand Community. Voorzitter Henk Nikkels van de Openkerk Expositiecommissie kon aan Paul Lamberts het geweldige bedrag van maar liefst 1.044 Euro overhandigen, waarmee Paul Lamberts namens de stichting erg blij was.

 

De suppoosten bekeken ook de activiteit Gered Gereedschap

Op dezelfde locatie aan de Spanjaardsdijk zit ook de activiteit Gered Gereedschap en daar kreeg de groep een presentatie van dhr. Groeneveld over hun activiteit.

Zij kunnen alle oude gereedschappen gebruiken. Denk daarbij aan handzagen, hamers, beitels en ga maar door, alles wat iemand zoal in zijn timmermanskist of gereedschap heeft zitten. Niet weggooien, Gered Gereedschap kan het gebruiken. Het wordt gesorteerd, schoongemaakt eventueel geslepen, geverfd, kortom ‘als nieuw’ verpakt in door Gered Gereedschap gemaakte kisten en verstuurd vooral naar Afrika en dan in het bijzonder naar Ghana. Daar worden de gereedschappen gebruikt in scholen, voor praktische opleidingen zoals bij ons de oude ambachtsschool. Oud gereedschap kan worden ingeleverd bij de Wereldwinkel.

Het was een zeer leerzame morgen aan de Spanjaardsdijk in Lettele. Er ging weer een wereld voor de hele groep van suppoosten open.