Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Afwisselende en boeiende kunst op Bathmense Kunstmarkt

op 7 september

De stenen viool van Pieter van der Velden.

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – Als je de 31-ste Kunstmarkt in Bathmen op 7 september in Bathmen kunt aankondigen, klopt de formule voor de Kunstmarkt kennelijk. Die formule is in de loop van de tijd wel steeds aangepast en verbeterd, maar hij staat nog steeds als een huis. Wendela Aspeslagh, coördinator van de Kunstmarktcommissie (die op zichzelf weer deel is van de bloeiende Bathmense Beeldende Kunst Kring): ,,Eigenlijk is onze formule nogal simpel: mooie kunst bieden in diverse disciplines, van steeds nieuwe kunstenaars, tegen betaalbare prijzen en dat in een gezellige sfeer, zonder dat het totaal ook maar iets van een braderie weg heeft.’’De plaatsen waar het allemaal gebeurt, de Brink met de Dorpskerk in de onmiddellijke omgeving, hebben op zich al die gezellige, bijna intieme, sfeer. De horecagelegenheden om de Brink heen met hun terrassen dragen ook nog eens sterk bij aan de entourage.

Nel Rosenboom, medecommissielid: ,,Al snel hadden we de 80 plaatsen die we voor kramen beschikbaar hebben, vol en zeker ook in de diverse kunstdisciplines die we graag willen laten zien. Zo zullen er weer veel schilders en makers van keramiek hun werk tonen, maar ook diverse fotografen, makers van glaskunst, tekeningen, bronzen en houten beelden, sieraden en voorwerpen van textiel zullen hun kunstwerken tonen.’’

De kunstenaars komen uit alle delen van Nederland en er is zelfs iemand uit Noorwegen bij. Ook dit jaar springt er een aantal kunstenaars uit, al blijven voorkeuren natuurlijk heel persoonlijk. Wendela Aspeslagh: ,,Een aandachtstrekker van de eerste orde is in elk geval Pieter van der Velden uit Lekkerkerk, staand in de Dorpskerk, met zijn stenen viool. De viool van albast is helemaal met de hand gemaakt en door een vioolbouwer voorzien van originele onderdelen, zodat de viool ook bespeelbaar is.’’ Opvallend is ook zeker de Maorikunst van Walter van Keulen uit Deventer, houten beelden in Maori motieven, zoals hij die bij een verblijf in Nieuw Zeeland heeft leren kennen. Er zal legio,andere in het oog springende, kunst zijn, te veel om op te noemen.

Het laten zien hoe kunst gemaakt wordt is voor de bezoekers heel leerzaam en het draagt ook bij aan de levendigheid van de Kunstmarkt. At Flierman, ook medecommissielid: ,,Zo zal Elly Provoost weer aan het beeldhouwen te zien zijn, Jan de Bruijne zal het pottenbakken demonstreren, Ilse Valkenburg gaat ter plekke schilderen en ook enkele anderen vroegen om extra ruimte om ter plekke aan de slag te gaan. De Bathmense Monique Nuwenhof zal aan kinderen de beginselen van de edele beeldhouwkunst laten zien en vooral de kinderen ter plaatse helpen om zelf iets moois te maken.’’ Het ensemble van Martin Akkerman zal muzikaal de dag opvrolijken, net als de wandelende troubadour Luuk Lenders, die de hele dag met zijn blaasinstrumenten helpt een fijne sfeer op te roepen. Met een prima natje en droogje erbij kan er eigenlijk niet veel fout gaan op 7 september, als de weergoden ook nog een beetje meewerken.