Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Alie van de Pothaar telt af: nog 4 weken!

BATHMEN – Hij komt steeds dichterbij, wie? Wist u dat Derk met de Beer een oud verhaal is, maar met een vooruitziende blik? Toen heel lang geleden dolle Derk met zijn geflipte Beer, buitenzinnig over de Battumse landerijen banjerde en alles wat ze in het vizier kregen kapot trapten, was er grote verwarring in ons vredig dorpje.De bevolking werd door middel van midwinterhoorns gewaarschuwd. Alle buurtschappen en dorpsbewoners staken de koppen bij elkaar. Hoe kunnen wij het geschifte alles vernielende stel stoppen? Vanaf dat moment paste iedereen keurig op zijn eigendommen; om wat anders te kopen was geen geld en verzekeren voor schade? Daar hadden zij nog nooit van gehoord.

De hekken van de weilanden gingen naar binnen*, maar zo kon het woeste tweetal met grote vaart van het ene naar het andere weiland denderen.

Boeren die een jachtgeweer hadden begonnen te schieten en te schreeuwen, net zolang tot die wilde Derk en zijn beer uitgeput een einde maakten aan hun kwade praktijken.

En zo is het oudejaars schieten begonnen, wegjagen wat je niet bevalt en dat doen wij heden ten dage nog.

In Battum zijn we Derk met de Beer al vaker onzichtbaar tegengekomen, in een modern jasje, maar de vernieling is het zelfde.

Zo hoort u maar weer, Derk met de Beer is Oud en Nieuw, maar dat hij op Oudejaarsavond naar Bathmen komt is zeker. Voor sommigen misschien ‘Nooit Gedacht’, maar het is wel zo!

 

Alie.

 

* Noot van de redactie: Vroeger werden de houten weilandhekken ’s winters droog bewaard in de kapschuur. Om er voor te zorgen dat het goede passende hek weer terug kwam op de juiste plek, werden op hek en draaipost hetzelfde Romeinse cijfer ingekerfd.