Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Barend Breukink Battummer van het jaar 2018

BATHMEN – Zondag 11 en maandag 12 februari was het een gezellige boel in residentie café De Brink van carnavalsvereniging De Battumse Pompers. Eén van de hoogtepunten van het weekend was de bekendmaking van de Battummer van het jaar 2018. Niemand minder dan Barend Breukink kreeg deze titel, de oorkonde en de bekende Kiel Battummer van het Jaar uitgereikt door Prins Jordi de Eerste en adjudant Kamphuuus.Het carnaval in Bathmen begon op zondagmiddag voor de kleine carnavalsvierder. De zaal was omgetoverd in een heus kinderparadijs met o.a. springkussen, de fantastische ballonclown Annabel, gratis schminken en gratis popcorn en ranja. De kinderen genoten van dit prachtige feest. Een hoogtepunt was het bezoek van de magische Prinsessen Anna en Elsa. Velen waren omgetoverd tot een mooi prinsesje, maar natuurlijk ook heksen, piraten, Spiderman, Mega Mindy, Dino en ga zo maar door. De magische prinsessen maakte er een mooie show van met dans en lieten zelfs zien hoe er sneeuw wordt gemaakt. Uiteraard was er de verkiezing voor mooist verklede jongen en meisje. Deze eer ging naar Irwan Middeldorp als ‘Star Wars Darth Vader’ en Emma Linssen als ‘piraatje’. Als verrassing kregen ze van Prins Jordi de Eerste een medaille en vrijkaarten voor de Scheg met het hele gezin.

 

’t Dijkhuis

Maandagmiddag zijn de Battumse Pompers naar ’t Dijkhuis geweest om met de bewoners een waar seniorencarnaval te vieren. Hier deed Jan Voortman, oud-Battummer van het jaar 1998 een prachtige voordracht en werden er oudere carnavalskrakers gezongen door raadslid Ruben Dokter. Samen liepen de bewoners en de Raad van Elf in de polonaise en werden mevrouw Smeenk als oudste bewoner en natuurlijk de oma van Olympisch kampioen Carlijn Achtereekte, mevrouw Varenbrink, gehuldigd door Prins Jordi de Eerste.

 

Biertapwedstrijden

Om 18.00 uur begonnen de jaarlijkse biertapwedstrijden bij residentie De Brink. In totaal deden er 17 teams van vijf personen mee aan deze knotsgekke wedstrijd. De teams kwamen uit Bathmen, maar ook carnavalsverenigingen uit Deventer en de Fienpreuvers uit Holten deden ook mee. Holten was zelfs met ruim 60 man aanwezig op deze gezellige avond. Ook de stadsprins van Deventer, Hanze XXI, heeft met zijn gevolg meegedaan. De jury bestond uit drie personen: Hilda Jimmink, barvrouw van de residentie, Henny van Schooten en de rasechte Amsterdammer Cor Saarloos. Cor heeft zijn eigen café in Amsterdam, Café Wiener en verschillende Bathmenaren komen daar vaker. De presentatie was in goede handen bij Bennie van de Rosse, oud raadslid en de huidige raadsleden Gertie Klein Hegeman en Henri Seep. De teams werden door de jury beoordeeld op opkomst, snelheid, creativiteit, hoe worden de biertjes getapt en natuurlijk gedronken. Uiteindelijk werd het team Shemailes door de jury als algehele winnaar aangewezen, gevolgd door team Troasterkeet en team Hermien, een knipoog richting koe Hermien! De originaliteitprijs ging naar team Bathmen Will be Great again, een ode aan de president van de Verenigde Staten. Daarnaast was er een prijs voor het snelste team en deze eer ging, net als vorig jaar naar het team van de oud prinsen uit de raad van de Battumse Pompers met een tijd van 1 minuut en 10 seconden. Een waar Olympisch record.

 

Battummer van het jaar 2018

Om 20.30 uur werd bekend gemaakt werd wie de Battummer van het jaar 2018 zou worden. Dit jaar was het niemand minder dan Barend Breukink die deze eer kreeg. Onder toeziend oog van een tiental oud-Battummers, carnavalsvierders, buren en familie kwam Barend Breukink door een haag van de Raad van Elf het podium op. Barend was zeer verrast met zijn benoeming. Prins Jordi de Eerste overhandigde de oorkonde en vertelde waarom Barend het verdiende om Battummer van het Jaar te worden. Barend was één van de initiatiefnemers van het evenement ‘Bathmen Telt Af’, het fantastische afsluitfeest met de jaarwisseling. Maar ook andere evenementen in Bathmen was Barend zeer intensief betrokken. Zo was Barend een van de kartrekkers van het feest ‘Bathmen Spant de Kroon’ in 2014 en initiatiefnemer van het afscheidsfeest van Bathmen in 2005 i.v.m. het samenvoeging met de gemeente Deventer. Al verder in het verleden heeft Barend ook al zijn bijdrage geleverd, zo was Barend in 1986 degene die Bathmen heeft opgegeven voor het televisieprogramma Zeskamp van de NCRV om vervolgens als coach het team aan te sturen en met succes. Ook bij de officiële opening van het Sportpark Looenk in 1978 was Barend betrokken. Ook in de buurtschap ‘Rondom de Piepe’ is Barend degene die verschillende evenementen opzet. Zo heeft Barend ooit de buurtschappen zeskamp voor alle buurtschappen uit Bathmen opgezet en regelt hij maandelijks ‘noaber’ bijeenkomsten voor de buurt. Kortom een echte Battummer van het Jaar. Net als al zijn voorgangers werd Barend Breukink gehesen in de boerenkiel met opdruk ‘Battummer van het Jaar 2018’ en kreeg hij zijn oorkonde. In zijn dankwoord tot alle bezoekers gaf Barend aan dat het een hele eer was en hij totaal verrast was met deze prachtige titel! Na de huldiging ging het feest nog lang door en genoot de kersverse Battummer van het jaar van alle felicitaties en aandacht en trakteerde de bezoekers op een biertje.

Kortom, carnavalsvereniging De Battumse Pompers kijkt terug op een zeer geslaagd carnavalsweekend!