Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Bathmen-Deventer:

Een spannende relatie

door de eeuwen heen

Lezing Oudheidkundige Kring

Lezing Oudheidkundige Kring Bathmen in Cultuurhuus Braakhekke

BATHMEN – Elf jaar geleden werden de gemeenten Bathmen en Deventer samengevoegd. Daar ging een heftige strijd aan vooraf, die maar liefst negen jaar duurde. Over die periode is veel te vertellen: de verhitte hoorzittingen in Boode, de creatieve protestacties, de emoties van bewoners en de wonderlijke besluitvorming door de Haagse politiek.

De relatie tussen Bathmen en Deventer is door de eeuwen heen spannend geweest. Hoe was de relatie tussen de Hanzestad Deventer en het schoutambt Bathmen, bestuurlijk en in het dagelijks leven? Hoe ontwikkelde Bathmen zich na de gemeentevorming in 1811? Hoe zagen de herindelingsplannen van provincie en rijk in 1940-1941 en in 1968-1973 eruit? Het boek “Stad & Land in Nieuw Verband”, beschrijft dit proces uitvoerig. De schrijver van dit boek, Gerard Sizoo, is op woensdag 24 februari te gast bij de Oudheidkundige Kring Bathmen. Gerard Sizoo zal de samenvoeging van Bathmen en Deventer in historisch perspectief plaatsen. Hij kan zijn verhaal verlevendigen met veel anekdotes en verrassen met informatie die destijds achter de schermen verborgen bleef. De inleiding en het vele beeldmateriaal, zullen zeker allerlei herinneringen oproepen bij veel Bathmenaren die de strijd over de laatste gemeentelijke herindeling van nabij hebben meegemaakt.

U bent van harte welkom op 24 februari om 20.00 uur in Cultuurhuus Braakhekke. De toegang is gratis voor leden; niet-leden betalen € 5,- entree.