Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Bathmen heet Russen welkom

BATHMEN – Al vele jaren heeft Bathmen een vriendschapsverdrag met Lodeynoye Pole (LP) een stadje in Rusland. Elk jaar is er contact in de vorm van een uitwisseling. Zo zijn er bijvoorbeeld leraren uit LP hier geweest om te kijken hoe ons onderwijssysteem in elkaar steekt. Groepen jongeren en minder jongeren zijn daarheen gegaan om te helpen bij diverse klussen. CUNO is de groep uit Bathmen die dit organiseert.

Dit jaar heeft CUNO hen uitgenodigd om te kijken hoe in Nederland wordt stilgestaan bij herdenking en bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. In de nacht van 2 op 3 mei arriveren 25 Russen. Er zijn vele gezinnen bereid gevonden om enkele gasten in hun midden op te nemen voor enkele dagen.

CUNO is er wederom in geslaagd om een interessant programma op te stellen.

Zondag 3 mei worden de gasten meegenomen naar het Russisch Ereveld in Leusden. Veel mensen weten dit niet, maar in de oorlog zijn vele Russische jongens/mannen hierheen gebracht onder barre omstandigheden door de Duitsers.

Maandag 4 mei gaan ze fietsend rond Bathmen om diverse landbouwbedrijven te bezoeken. ’s Avonds is er uiteraard tijd voor de stille tocht en de twee minuten stilte op de oude begraafplaats.

Dinsdag 5 mei kunnen de gasten naar Deventer om de stad te bekijken en diverse activiteiten mee te maken i.v.m. Bevrijdingsdag. ’s Avonds kunnen ze genieten van het Openluchtspel.

Woensdag 6 mei krijgt de groep gelegenheid om Amsterdam te bezoeken, anders ben je niet in Holland geweest toch?

Donderdag 7 mei is alweer de dag van vertrek.

Vanaf woensdag 6 mei vertrekt er een afvaardiging uit Bathmen naar LP om daar de viering van de Overwinning op de Duitsers mee te maken op 9 mei. Zij zijn daartoe uitgenodigd door de tegenhanger in LP.

CUNO is van mening dat door elkaar te ontmoeten er wederzijds begrip groeit voor elkaar. Begrip en respect zijn de sleutels tot vrede!