Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Bathmen komt in actie voor kerkorgel

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – De Stichting Vrienden van het Monument Dorpskerk Bathmen komt in actie voor de restauratie van het kerkorgel in de Dorpskerk. Restauratie die nodig is om ook in de komende jaren volop te kunnen genieten van de prachtige klanken van dit monumentale instrument. De Stichting weet dat velen in Bathmen de monumentale Dorpskerk een goed hart toedragen en het orgel erin zeker ook.De Dorpskerk in Bathmen heeft een prachtig orgel. Dat is niet alleen in Bathmen bekend. Ook in de Nederlandse orgelwereld! Organisten van naam spelen er graag op! De geschiedenis van dit orgel begint al in 1876 toen orgelmaker Holtgräve uit Deventer de opdracht tot de bouw ervan verwierf. Bijna anderhalve eeuw kon men genieten van een prachtig, klankrijk instrument. Toen in 1976 het kerkgebouw ingrijpend werd gerestaureerd, was het de vraag of restauratie of misschien vervanging door een nieuw orgel verstandig zou zijn. Het Bathmense Holtgräve orgel, dat inmiddels op de monumentenlijst was geplaatst, is toen gelukkig wel in het restauratieplan meegenomen. Maar nu, in 2018, blijkt, dat dit prachtige orgel echt aan een grote restauratie toe is. Want bij inspectie door deskundigen werd ernstige aantasting van de ‘conducten’ (buisjes die de wind naar de orgelpijpen geleiden) geconstateerd. Deze moeten vervangen worden. En dat is een grote en dure klus.

Dat gaat fors geld kosten.

De Stichting Vrienden van het Monument de Dorpskerk heeft besloten hieraan financieel bij te dragen. Maar daarvoor is de steun van Bathmenaren nodig. In de komende weken voert de Stichting daarom een verkoopactie van heerlijke wijnen en vruchtensappen. Op 15 december wordt huis-aan-huis verkocht. D.m.v. bestelformulieren kan iedereen, dus ook de bewoners van het buitengebied, de wijn en het vruchtensap bestellen.

Met bakfietsen en extra herkenbaar door orgelmuziek komt men aan de deur om wijn en sap aan Bathmenaren te verkopen.

De Vrienden van het Monument Dorpskerk Bathmen roepen iedereen op om deze actie te doen slagen en hoopt Kerst en Oud/Nieuwjaar zo extra feestelijk te maken. Het resultaat moet zijn dat er jarenlang en bij vele gelegenheden van de prachtige orgelklanken in de monumentale Dorpskerk genoten kan worden. De Vrienden van het Monument Dorpskerk Bathmen hopen ook dit keer op de zo bekende solidariteit in Bathmen!

(Foto: Harry ter Horst.)