Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Bathmens You Tube-corona lied gaat groots viraal

Door Evert van de Weg

BATHMEN – Afgelopen zaterdagochtend ging er een lichte siddering van emoties door Bathmen. Mensen die hun computer openden, even op Facebook of Twitter keken zagen daar een emotioneel filmpje, ingezongen door een aantal Battummers, dat een aantal mensen tot tranen bewoog. Mensen uit Bathmen en daar buiten deelden het filmpje massaal, belden elkaar op en maakten geen geheim van hun emoties. De maker van het filmpje en arrangeur van de muziek blijkt Christiaan van de Noort te zijn en de tekst is geschreven door Henk Jansen.


Christiaan van de Noort: “Al in het voorjaar, toen de corona-uitbraak nog vers was, waren we met een aantal Battummers aan het oefenen voor het openluchtspel Tegenwind. Toen al gauw bleek dat er van het opvoeren van het toneelstuk door corona niets terecht zou komen besloten we samen een corona-lied op de Bathmense situatie te maken, vooral omdat we net van de uitbraak in ’t Dijkhuis en enkele andere tragische situaties hadden gehoord.
Het talent aan zangers en Henk Jansen als tekstschrijver hadden we al bij elkaar en ik maak wel vaker arrangementen in mijn vrije tijd. We hebben daarna het You Tube filmpje gemaakt op muziek van Michael Jackson. Omdat ik elke zanger of zangeres apart moest opnemen werd het monteren alles bij elkaar nog een heel karwei, maar we waren best wel tevreden over het eindresultaat.” Het filmpje is om allerlei redenen een tijdje op de plank blijven liggen, maar toen Bathmen enkele weken geleden opnieuw fors door corona geraakt werd vond de groep het tijd om het filmpje naar buiten te brengen. Henk Jansen: “Ik heb met opzet de getroffen delen van Bathmen als het Dijkhuis, de sportverenigingen en de middenstand kort in de tekst willen benoemen. Christiaan heeft de techniek en de kennis in huis om het een en ander mooi te monteren. Door de medewerking van een achttal best geschoolde zangers en zangeressen, met name vanuit de Battumse Revue, werd het een mooi You Tube filmpje. Dat de film zo massaal gedeeld wordt en de reacties zo emotioneel en positief zijn verrast ons toch wel enigszins.”’ Het refrein is wel heel sprekend:
“Zo eensgezind, ja dat is Battum. We komen er weer bovenop en doen dat samen. We houden vol en samen zijn we sterk. Kijken later terug op dit tijdperk.”
Kennelijk raakt het You Tube filmpje een gevoelige snaar in Bathmen en doet de oproep tot saamhorigheid ook best wat. Overigens, zelfs het Bathmense carillon paste meteen haar uurmelodie er voor aan; de komende dagen wordt op de hele uren een kort fragment van de muziek uit het filmpje op het carillon afgespeeld!10 oktober 2020