De Bathmense Boeldagcommissie deelt weer uit

BATHMEN – De Boeldagcommissie van de Plattelands Jongeren Bathmen heeft in de afgelopen 45 jaar de vele verenigingen in Bathmen al meer dan 300.000 Euro kunnen toestoppen. Wat in 1976 begon met een rommelmarkt als een spontane actie om de restauratie van de Dorpskerk te helpen bekostigen, is een grote logistieke krachtproef geworden bij het ophalen van alle spullen.Secretaris van de Boeldagcommissie Dirk Veldwachter: ,,Meer dan 125 vrijwilligers zijn daar elk jaar heel druk mee. We hebben inmiddels zo’n reputatie opgebouwd, ook ver buiten Bathmen en Deventer, dat kopers van heinde en verre komen’’. Daar zijn ook professionele handelaren bij, die de gekochte spullen naar Oost-Europese of Noord- Afrikaanse landen doorleveren. Maar een paar maanden na de Boeldag zelf volgt, na rijp beraad binnen de Boeldagcommissie en na het tellen van het overgebleven geld, het feest van geld uitdelen aan de vele ‘’goede doelen’’ die zich elke keer in groten getale aanmelden. De laatste jaren ligt de netto-opbrengst van al dat werk steeds zo rond de 10.000 Euro.

Bij het uitdelingsfeestje van vrijdagavond vielen dit keer maar liefst 12 goede doelen in de prijzen. De voorzitter van de Boeldagcommissie Tonnie Verwoerd maakte op een bijeenkomst in Café ’t Bockje bekend welke organisatie hoeveel geld kreeg. Spekkoper met 1500 Euro was de Stichting Bathmen Telt Af, die op Oudejaarsavond met succes voor de eerste keer een groots evenement opzette voor zo veel mogelijk Battummers om een gezamenlijk uiteinde van 2017 en een feestelijk nieuw begin van 2018 te vieren. Voor de dagbesteding van ouderen kreeg ’t Dijkhuis 1100 Euro en voor onderhoud aan de molen ontving de Stichting Korenmolen De Leeuw 1000 Euro. Opvallend is ook de gift van 1000 Euro aan de werkgroep die een feest aan het voorbereiden is in verband met het 35-jarig jubileum in 2018 van de bekende Battumse rockband Kabaal. Dat gaat in mei groots gevierd worden, dus ook dat geld was zeer welkom.

Hierbij de complete lijst van organisaties die dit keer een donatie ontvingen:

– Bathmen telt af:  evenement op de Brink tijdens Oud & Nieuw: € 1500,00

– ’t Dijkhuis: Fornuis en afzuigkap dagbesteding, ETNA inductiefornuis: € 1099,00

– St. Windkorenmolen de Leeuw, Onderhoud:  € 1000,00

– Survivalvereniging Bathmen, Trainingslocatie Boermark: € 1000,00

– Werkgroep Kabaal Feest t.b.v. 35-jarig bestaan Kabaal: € 1000,00

– Basisschool de Rythmeen, Schoolplein: € 1000,00

– Carnavalsvereniging de Battumse Pompers: Nieuwe kleding: € 750,00

– Buurtvereniging de Bergakker AED apparaat: € 500,00

– Sinterklaascommissie Pakken e.d.: € 500,00

– Cultuurhuus Braakhekke Traplift: € 500,00

– De Wereldwinkel Inrichting nieuwe locatie: € 500,00

– Oudheidkundige Kring, Boekje t.b.v. ruilverkaveling: € 250,00

Het lid van de Boeldagcommissie Geert van Schooten die de ‘’pensioengerechtigde leeftijd’’ van 35 jaar bereikte (na je 35ste mag je geen lid meer blijven van de Plattelands Jongeren Bathmen en dus ook niet van de Boeldagcommissie) nam afscheid. Sinds zijn 16 e heeft Geert meegeholpen bij de Boeldagorganisatie en Tonnie Verwoerd zette hem dus even flink in het zonnetje. Ook aan het tienjarig lidmaatschap van de Boeldagcommissie van Jantina Oplaat en Coen Stegeman besteedde voorzitter Tonnie Verwoerd gepaste aandacht.

Na afloop konden de uitgekozen organisaties toch maar mooi naar huis met cheques voor in totaal maar liefst 9300 Euro. Geld dat allemaal een goede bestemming in Bathmen krijgt. Mooi wark!