Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Bathmense Kunstmarkt opnieuw een voltreffer

Foto: Lynn Nuwenhof.

Foto: Lynn Nuwenhof.

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – Zo ongeveer alles klopte zaterdag 3 september rond de 28ste Kunstmarkt. ’s Morgens vroeg regende het nog even, maar het werd snel droog en de markt was nog maar nauwelijks begonnen of de zon brak door en ze ging de hele dag niet meer weg. De bezoekers kwamen al vroeg in groten getale aanstromen en ook dat bleef eigenlijk de hele dag zo. In de loop van de dag ontstond in Bathmen zelfs soms een mini-verkeersinfarctje maar bij publiek voor een kunstmarkt leidt dat niet gauw tot wanklanken. Van exposanten kreeg ik eigenlijk alleen maar enthousiaste verhalen over hun deelname.

Vlakbij de kerk, op een plek die zijn vaak forse bronzen beelden prachtig deed uitkomen, zat kunstenaar Jean Groenendijk uit Lexmond tevreden achter zijn stand. “Ik ben hier nog niet zo vaak geweest, maar ik vind dit een prachtige kleinschalige, bijna intieme kunstmarkt met leuk en best wel koopkrachtig publiek. Ik ben als smid begonnen vroeger en toen mocht ik ook wel eens bronzen beelden afwerken. Toen ik niet meer hoefde te werken, ben ik zelf beelden gaan maken. Ik wist niet dat ik dat kon, maar het gaf me zo veel voldoening dat ik zelf zulke mooie beelden kon maken, dat ik, ook aangemoedigd door mijn vrouw, steeds grotere beelden ben gaan maken in brons. Tegenwoordig maak ik ze zelfs voor gemeenten en bedrijven. U mag mij ook wel bij de gemeente Deventer aanprijzen, als ik zo vrij mag zijn”. Zijn beelden, zeker de prachtige paardenhoofden, zijn vaak heel majestueus en ze kosten dan ook een paar centen. Maar op zijn visitekaartje staat: “Het kopen van een van mijn kunstwerken brengt u meer rente op dan wanneer u het aanschafbedrag op de bank laat staan.” Aan het eind van de dag was hij zeer verguld, dat hij met de eerste prijs van de Juryprijzen ging strijken…

Ook beeldhouwster Hanna Visser uit Wilp was uitermate content met het verloop van de kunstmarkt. “Ik heb wel eens op markten gestaan naast een kraam waar worst verkocht werd en daar voelde ik me echt niet prettig bij. De strenge ballotage die Pauline Hoefnagels met haar Kunstmarktcommissie doorvoert, tilt de Kunstmarkt echt naar een hoog niveau waar je je als deelnemer lekker bij voelt. Ik kom heel graag naar deze markt.”

De Bathmense ontwerper en maakster van sieraden Anja van Proosdij kent de Bathmense Kunstmarkt al jaren van heel dichtbij. “Met gemengde gevoelens sta ik hier nu voor de laatste keer na heel wat jaren, omdat ik door blijvend zenuwletsel aan mijn schouder gedwongen ben te stoppen met het maken van sieraden. Ik ben wel heel blij dat ik mijn carrière met deze prachtige laatste kunstmarkt zo positief heb kunnen afsluiten. De sfeer was weer heel bijzonder.”

Ook de Duitse beeldhouwer Bernard Köster, ’s morgens als om 6 uur vertrokken uit het verre Cloppenburg met zijn aanhangwagen vol grote beelden gemaakt van diverse materialen, was vol lof over de organisatie en de kwaliteit van de kunstmarkt. “Je staat mede met zo veel plezier hier op deze markt omdat je weet dat je niet naast een stand met al dat soort troep komt te staan, waar ik helemaal niet naast wil staan.”

Het randprogramma rond de markt zelf was divers en passend bij het geheel. De vele vrijwilligers zorgden voor een goede catering, in de muziekkoepel werd passende muziek ten gehore gebracht en ondertussen inspecteerde een kritische jury de kunst in de verschillende stands om tot een salomonsoordeel te kunnen komen welke kunstenaars in de prijzen behoorden te vallen. Die eer ging dus naar Jean Groenendijk als nummer 1, naar keramiste José Hattink uit Welsum als nummer 2 en naar de Deventer schilder Charles Michels als nummer 3.

Een wat nieuw fenomeen, wat gekoppeld aan en in overleg met de Kunstmarktcommissie, was dat in de Conceptstore Blij Blij Wonen aan de Dorpsstraat verschillende kunstenaars de gelegenheid hadden gekregen hun kunst te tonen. De eigenaren Karin en Dirk Olthof waren blij verrast door het succes van hun initiatief en zij willen graag, steeds in overleg met de Kunstmarktcommissie, proberen volgend jaar, misschien samen met andere middenstanders een nog wat grotere betrokkenheid van Bathmense ondernemers bij de Kunstmarkt bereiken. De Kunstmarktcommissie zelf was na afloop ook heel tevreden met het verloop van de markt. Coördinator Pauline Hoefnagels: “Ik heb eigenlijk alleen maar lof gehoord. We zijn na 28 jaar natuurlijk goed ingespeeld als organisatie en met behulp van alle onbetaalbare vrijwilligers is het een plezier om het te mogen doen. Wel vind ik dat ik het na acht jaar verantwoordelijk te zijn geweest nu tijd is om mijn plaats af te staan aan commissielid Wendela Aspeslagh, die nu de kar gaat trekken.” (Foto: Lynn Nuwenhof.)