Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

De Bathmense Kunstmarkt wordt weer een topevenement

(Foto: Pieter Leeflang.)

(Foto: Pieter Leeflang.)

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – Meer dan genoeg kunstenaars willen weer graag meedoen aan de Kunstmarkt in Bathmen op 3 september. De organisatie kan maar 80 kunstenaars een plek geven en die waren al snel ‘uitverkocht’. Meer dan 150 kunstenaars hadden zich ingeschreven. Een betere demonstratie van de populariteit in de kringen van de kunstenaars van de Bathmense Kunstmarkt, die voor de 28 ste keer wordt gehouden, is nauwelijks denkbaar.

Toch kostte het de Kunstmarktcommissie, bestaande uit Pauline Hoefnagels, Monique Nuwenhuis en Wendela Aspeslagh, het nodige wikken en wegen wie ze wel en wie niet konden toelaten om weer een verrassend geheel te krijgen. Het eindresultaat is dat er maar liefst 35 nieuwe kunstenaars voor het eerst naar Bathmen komen, waaronder vele jonge kunstenaars die graag de kans grijpen hier hun werk te laten zien.

Er zal weer van alles te zien zijn in vele kunstdisciplines. In de materialen steen, brons, hout en zelfs glas zal er veel beeldhouwwerk zijn. Daarnaast zullen er vele uitingen van schilderkunst en fotografie, maar ook kunstwerken in porselein, papier en leer te bewonderen zijn. Diverse stands laten keramiek in allerlei vormen zien. Ook sieraden van vele soorten materiaal, diverse textiele vormen, ze zullen er allemaal in meervoud en in heel verschillende artistieke benaderingen vertegenwoordigd zijn.

Voorzitter van de Kunstmarktcommissie Pauline Hoefnagels: “Demonstraties door verschillende kunstenaars verlevendigen vrijwel de hele dag de kunstmarkt. Kledingontwerper Bas van Loo uit Enschede is present met een aantal mooie modellen, die de Kunstmarkt over lopen en zijn kunstvorm opvallend demonstreren. Thomas de Roo uit Den Haag beschildert ter plekke porseleinen voorwerpen, Marije Gies uit Raalte laat zien hoe zij glas-in-lood kunst maakt, Johan Eskens uit Gouda zal demonstraties van beeldhouwwerk geven en zo zullen bezoekers ook nog andere kunstenaars aan het werk kunnen zien.”

Een uitgebreid randprogramma zal er ongetwijfeld voor zorgen dat het in de oude Dorpskerk en op de Brink weer een levendig en gezellig gebeuren met veel muziek wordt, met een activiteit voor kinderen, een verloting en een uitgebreide gelegenheid voor een hapje en een drankje. Een deskundige jury zal kritisch een rondgang maken langs alle stands en ’s middags haar juryprijs uitreiken.

Ook dit keer lopen weer heel wat vrijwilligers zich voor dit alles het vuur uit de sloffen.

Op de helemaal nieuwe en erg gebruiksvriendelijke website kunnen geïnteresseerden al een uitgebreid voorproefje krijgen van wat er te zien zal zijn. Monique Nuwenhuis: “Onze oude website is door de enthousiaste vrijwilliger Willem Wittenberg met heel veel deskundigheid vervangen door een moderne en zeer toegankelijke nieuwe website. Je kunt er op doorklikken tot je zelfs op de website van de deelnemende kunstenaars komt, vaak met foto’s en al van hun werk.” Opvallend op de Kunstmarkten in Bathmen zijn altijd de heel vriendelijke prijzen die voor de kunstvoorwerpen gevraagd worden. Kunstmarktcommissielid Wendela Aspeslagh, dit jaar nieuw in de commissie, merkt op: “Het is natuurlijk een aanzienlijk voordeel bij onze Kunstmarkt dat je veel mooie kunst te zien krijgt die tegen toch heel vriendelijke prijzen te koop is, omdat je ze rechtstreeks van de kunstenaar kunt kopen zonder dat er verdere bemiddeling aan te pas komt.´

Verdere informatie: www.kunstmarktbathmen.nl