Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Battummer Bertus Wichers met een lintje beloond voor meer dan 50 jaar trouwe dienst

Foto: Otto Westra.

Door Evert van de Weg

BATHMEN – Weinig mensen zetten zich zo langdurig in voor iets dat ze belangrijk vinden zoals Bertus Wichers, geboren en getogen Battummer, dat deed. Sinds 1968, dus al meer dan 50 jaar, is Bertus als vrijwilliger en onderhoudsman betrokken bij de Manege ’t Ruiiterkamp. De paardensport is in velerlei vormen van groot belang in Bathmen en Manege ’t Ruiterkamp met de rijvereniging, de koetsenvereniging en de crosses die rondom gehouden worden zijn zelfs van regionaal belang. Jo van Keulen, 23 jaar voorzitter geweest van de Rijvereniging Bathmen en vele jaren van de Stichting Paardensport Bathmen en nu accommodatiemanager van de manege, heeft heel lang met Bertus Wichers samengewerkt en kent zijn verdiensten goed.

Jo van Keulen: “Hij heeft in de loop der tijd zo’n beetje van alles bij ons gedaan. Zijn dochter was indertijd rijdend lid van de rijvereniging en ik meen dat hijzelf zelfs ook nog een blauwe maandag op een paard heeft gezeten. Hij is heel handig, ook al omdat hijzelf in het onderhoud van woningen zat en hij deed dan ook allerlei best moeilijke klussen in de manege en dat doet hij eigenlijk nog steeds. Hij was zo’n beetje de voorman, als er sloten gemaakt moesten worden of geschilderd, dan was dat zijn pakkie-an.”
Ook bij de herbouw van de manege, na de grote brand in 2009, was Bertus nauw betrokken. Jo van Keulen: “Samen met Wim Denneboom stuurde Bertus een hele ploeg vrijwilligers aan die bij de herbouw meegewerkt hebben. Het was een enorme uitdaging, maar het gaf wel de gelegenheid de manege op diverse punten sterk te verbeteren. Je zou bijna kunnen zeggen: er is geen ongeluk waar ook niet een beetje geluk bij zit.’”
Bertus Wichers was vele jaren, naast Wim Denneboom, lid van de Commissie Samengestelde Wedstrijden en nauw betrokken bij de opbouw van de parcoursen voor de vaak spectaculaire paardencrosses die door deze commissie worden georganiseerd. De paardensport in Bathmen en daarmee het hele verenigingsleven in Bathmen heeft dus veel aan al die vrijwillige inzet van Bertus Wichers gehad en de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau met het bijbehorende lintje is dus zeer op z’n plaats!