Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Battumse boeren gaan de grens over

BATHMEN – Het is onrustig op het platteland. En dus ook in Bathmen. En dat is bijna niemand meer ontgaan. Vanuit Den Haag worden de boeren niet vriendelijk gevraagd, maar gedwongen om te reduceren. En nog snel ook. Geen tijd meer voor aanpassingen of innovatie. Gewoon weg met de boeren. En daar steken de boeren een stokje voor. Gelukkig beginnen ook steeds meer burgers in te zien dat dit niet kan, niet op deze manier.

Bijna alle boeren in Nederland ervaren een groot onrecht. De regelgeving is in Duitsland vele malen vriendelijker voor het platteland dan in Nederland. Bij onze collega boeren in Westerkappeln, de partner gemeente van Bathmen, is de norm 140 keer hoger dan in Nederland. Dat wil zeggen dat de neerslag van stikstof op de natuur daar dus 140 keer zo hoog mag zijn dan bij ons.

De boeren in Bathmen hebben zich dinsdag 5 juli massaal met de trekker en een rode zakdoek verzameld aan de Marsdijk / Schipbeeksweg. Maar ook vele andere inwoners uit Bathmen waren aanwezig om de boeren een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijden. Burgemeester Ron König en kersverse Wethouder Marcel Elferink waren ook uitgenodigd, maar dan op de Brink. Vandaaruit werden de zij in de trekker vervoerd naar de Marsdijk waar ze opgewacht werden door alle anderen.

Daar werd door de aanwezige boeren een pamflet uitgereikt aan de Burgemeester en Wethouder. In dit pamflet stond in dat de regelgeving voor het platteland in Duitsland vele malen vriendelijker is dan in Nederland. Daarom verzochten de boeren de burgemeester om contact op te nemen met collega bestuurder in partner gemeente Westerkappeln om tijdelijk de Duitse nationaliteit aan te vragen totdat het gezonde boerenverstand weer is teruggekeerd in de politiek. Vervolgens werden alle plaatsnaamborden vervangen door gele borden met daarop Westerkappeln. En uiteraard kregen de burgemeester en de wethouder een rode zakdoek van de boeren als teken van protest en als teken van steun aan de boeren.
De Battumse boeren bedanken vervolgens alle burgers voor hun steun en waardering. En vragen iedereen om de aankomende tijd de rode zakdoek te laten wapperen. En de boeren te blijven steunen.