Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

BBKK-Kunstlezing:

’Schilderkunst uit het hart van de Italiaanse renaissance’

bbkk-kunstlezing

BATHMEN – Aan het begin van de 15e eeuw manifesteerde zich in Midden-Italië een omvangrijke opleving van de belangstelling voor de klassieke oudheid. Vanuit de stadsstaat Florence verspreidde zich deze renaissance eerst over Italië en vervolgens over heel Europa.

Het hart van die Europese renaissance lag in Noord-Italië. In de bloeitijd bestonden daar verschillende artistieke centra in de grote steden Venetië en Milaan maar ook in kleinere, zoals Cremona, Bergamo en Brescia. Ze stonden garant voor een veelzijdige kunstproductie van uitzonderlijk hoge kwaliteit, van meesters als Rafaël, Titiaan, Lorenzo Lotto, Alessandro Moretto en Giovanni Battista Moroni.

In Rijksmuseum Twenthe worden ruim veertig meesterwerken tentoongesteld, vanaf 12 februari t/m 18 juni 2017, waaronder de eerste engel van Rafaël uit 1501. Ze zijn afkomstig uit de Pinacoteca Tosio Martinengo in Brescia en uit diverse andere Italiaanse collecties, waaronder het Uffizi Museum en het Palazzo Pitti in Florence.

Drs. Josien Beltman vertelt op maandag 19 december 2016, aan de hand van deze werken, het verhaal van de uitbottende renaissance in een artistiek opvallend vitale regio.

Cultuurhuus Braakhekke Bathmen, aanvang 20.00 uur.

Entree 7,00 euro p.p., BBKK-leden gratis.