Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

BBKK lezing door Evert Jan Geerdes, architect

Eileen Gray, architect en designer

BATHMEN – De in Ierland geboren Eileen Gray (1878-1976) studeerde aan de Londense Slade school of Fine Art. In 1907 vestigt ze zich in Parijs en begint haar eigen atelier. Ze ontwerpt en vervaardigt kamerschermen van Japans lakwerk, tapijten en meubelen. In 1913 wordt haar werk tentoongesteld op de Salon des Artistes Decorateurs in Parijs en krijgt het bekendheid. Na de Eerste Wereldoorlog ontwerpt Gray interieurs en meubilair. Bekend zijn haar Kano ligstoel, Bibendum stoel en de Drakenstoel, die in 2009 bij een veiling bijna 22 miljoen euro opbracht.In 1925 ontwerpt Gray de villa E 1027 aan de Franse Rivièra, een prachtig voorbeeld van modern tijdloos design. Alle interieurs, meubelen en tapijten zijn speciaal voor dit huis ontworpen. Recentelijk is deze beroemde villa geheel gerenoveerd en voor publiek toegankelijk. In 1972 ontvangt Gray de prestigieuze Britse onderscheiding Royal Designer of Industry.

Eileen Gray wordt beschouwd als een van de grondleggers van het modernisme. Ze behoort tot Ierse grootheden als Nobelprijs winnaar W.B. Yeats, James Joyce en Oscar Wilde.

Evert Jan Geerdes was werkzaam als zelfstandig architect, woont in Bathmen en geeft lezingen over de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier en over Eileen Gray.

 

Cultuurhuus Braakhekke Bathmen, maandag 12 november 2018, aanvang 20.00 uur.

Entree € 7,00 p.p., BBKK-leden gratis.