Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

BBKK-lezing over Hélène Kröller-Müller door kunsthistorica

drs. Geertje Waanders

BATHMEN – De in het Ruhrgebied geboren Hélène Müller (1869-1939) trouwde in 1888 met de Rotterdamse industrieel Anton Kröller. Zij volgde samen met haar dochter een cursus bij ‘kunstpaus’ H.P. Bremmer, Al snel besloot de gefortuneerde Hélène een eigen kunstverzameling op te bouwen met Bremmer als haar adviseur.

Zij was één van de eerste vrouwen die een grote kunstcollectie bij elkaar bracht. In duizelingwekkende vaart kocht zij werken van Van Gogh, Mondriaan, Van der Leck, Isaac Israëls, van Franse impressionisten en Italiaanse futuristen. Al in een vroeg stadium nam zij zich voor niet voor zichzelf te verzamelen, maar voor de gemeenschap. Een jaar voor haar dood werd het Kröller-Müller Museum voor het publiek geopend in ‘haar’ Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Geertje Waanders (1959) studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam met moderne kunst als specialisatie. Ze verzorgt rondleidingen en lezingen en publiceert regelmatig over musea en kunstenaars. In het Kröller-Müller Museum werkt zij als museumdocente. Ze laat u in deze lezing kennismaken met een boeiende vrouw en haar collectie en hoe men het museum voortzet in haar geest.

Cultuurhuus Braakhekke, woensdag, 22 maart 2017, aanvang 20.00 uur.

Entree € 7,00 p.p., BBKK-leden gratis.