Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

BBKK lezing: ‘Het Verdriet van Argentinië’ 

BATHMEN – Op maandag 8 november 2021 verzorgt de Bathmense Beeldende Kunst- en Kultuurkring weer een lezing. Dit keer verzorgt door Edward Craanen, voormalig Nederlands ambassadeur in Argentinië. De lezing draagt de titel ‘Het Verdriet van Argentinië’ . Aanvang is om 20.00 uur in het Cultuurhuus Braakhekke.

Tot 1950 behoorde Argentinië tot de tien rijkste landen ter wereld. Hoe kon Argentinië, waar Koningin Máxima werd geboren en opgroeide, in de afgelopen 70 jaar zo diep vallen?

In Nederland barste de discussie los over de misdaden van de militaire dictatuur en het verleden van Máxima’s vader. Klopte het zwart-wit beeld van schuldige militairen en
vreedzame weerloze slachtoffers, wier enige “misdaad” was, dat ze het hart op de juiste plaats droegen? Wat ging er aan de militaire staatsgreep vooraf? Hoe wordt een
samenleving broedplaats van haat en geweld?

 

In zijn boek ‘Ooit hadden we een vaderland’, zoekt Craanen naar de maatschappelijke polarisatie, naar de politieke en economische decadentie in Argentinië. Zijn zoektocht leidt onvermijdelijk naar de populistische politicus Juan Domingo Perón, die decennialang het politieke toneel in Argentinië beheerste met zijn opzwepende retoriek.
Craanen schetst in hoe de cocktail van populisme en terreur-ingrediënten in Argentinië een geweldsspiraal in gang konden zetten, die culmineerde in militaire dictatuur en staatsterreur.

 

De toegang voor BBKK-leden is gratis. Niet-leden betalen € 7,00 p.p.

 

Gewijzigde toegangsregels
Toegang is slechts mogelijk met een geldig Corona-toegangsbewijs. Dat is de downloadbel QR-code op uw mobile of een geprinte versie. Bij de overheid kan men gratis een geprinte versie aanvragen via telefoonnummer 0800-1421.
Van tevoren aanmelden is niet meer nodig, de 1,5 meterregel is vervallen en introducés zijn weer welkom. Als u de lezing bezoekt, kom dan wat eerder dan normaal i.v.m. de toegangscontrole.