Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

BBKK lezing door Peter Frans de Graaf, beeldend kunstenaar te Deventer

‘100 jaar De Stijl’

BATHMEN – KunstLokaal Deventer komt op bezoek bij Bathmens Beeldende Kunst- en Kultuurkring met een lezing over ‘100 jaar De Stijl’.Wat is er na 100 jaar nog voor zinnigs over De Stijl te zeggen? Mondriaan lijkt meer bestudeerd dan welke kunstenaar ook. Men geloofde toen gemiddeld meer in maakbaarheid van de samenleving. Mondriaan zelf in ieder geval. Zijn schilderijen en ideeën zijn min of meer hermetisch. En zijn utopische idealen sloegen toen aan, maar lijken met het oog van nu bijna naïef.

 

Wat maakte hem dan toch zo populair?

De wereld is veranderd, de impact van kunst ook. In bijna elke cultuur op aarde kent nu bijna iedereen Mondriaan en Rietveld. Ook in de Schilderswijk. Het verhaal staat in talloze schoolboekjes, maar is vaak ingepakt in populisme en clichés als ‘primaire kleuren’.Tegenwoordig is de kern van hun verhaal nog maar bij weinigen bekend.

Heeft dat verhaal nu nog zeggingskracht of impact? Gelooft er nu nog iemand echt in de werking of de noodzakelijkheid van kunst? Of is het vooral de macht van het getal waar de marketeers de kunst nu nog voor gebruiken?

Altijd geldt: het is nooit te laat om te kijken.

Maandag 20 november 2017.

Cultuurhuus Braakhekke Bathmen, aanvang 20.00 uur.

Entree 7,00 euro p.p., BBKK-leden gratis.