Bathmensekrant.nl is een uitgave van Artzet Media en heeft als doelstelling het dagelijks nieuws uit het verspreidingsgebied van de Bathmense Krant te brengen in de vorm van een online krant.

Beeld De Pauw gaat van de Wiekslag naar de Dorpsschool

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – ,,De kinderen van alle groepen die ik heb gehad waren heel enthousiast om iets te horen over het kunstwerk De Pauw dat binnenkort op de voorkant van de Dorpsschool geplaatst gaat worden. Nog mooier vinden ze het dat ze zelf ook aan het werk mogen om hun eigen pauw te creëren. Ik heb er wel nóg meer bewondering door gekregen voor het werk van de leerkrachten dan ik al had. Tjonge, wat vergt het werken met die van energie overstromende kinderen veel van een mens!’’De Bathmense Josien in ’t Hof, medewerker bij het Kunstenlab in Deventer, vertelt over de gastlessen die zij de afgelopen week op de Dorpsschool heeft gegeven in verband met de verhuizing van De Pauw. Nu de voormalige kleuterschool De Wiekslag na vele jaren leegstand moest worden afgebroken, kwam er snel overleg op gang wat te doen met het mooie beeld van een pauw, dat de voorkant van De Wiekslag decennia lang gesierd heeft. En dat gevelkunstwerk was niet zo maar het eerste beste kunstwerk; het is indertijd in opdracht van de gemeente Bathmen gemaakt door de Deventer kunstenaar Jo Pessink, die veel prachtige sculpturen op zijn naam heeft staan. Zijn beelden zijn vooral in Oost Nederland op vele gebouwen te vinden. Jo Pessink werd in 1928 in Deventer geboren en volgde opleidingen in Arnhem in Antwerpen. Hij bekwaamde zich vooral in grafische kunsten, de schilderkunst en beeldhouwen. Hij werd al snel werkzaam als beeldend kunstenaar en was van 1963 tot 1989 docent aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Met zijn werk won hij in 1958 de Gerard ter Borch-prijs en in 1959 de Gulden Adelaar, de belangrijke culturele prijs van de gemeente Deventer.

Natuurlijk mag een werk in Bathmen van zo iemand niet verdwijnen onder de slopershamer, dus staken wat mensen van de Dorpsraad, de Bathmense Beeldende Kunstkring en van de gemeentelijke afdeling Kunst Openbare Ruimte de hoofden bij elkaar. Om het beeld zo mogelijk op een andere school te plaatsen kwam er snel contact met Karin Steghuis, directeur van de Dorpsschool. Dat alles resulteerde in de afspraak het beeld van de Wiekslag te verwijderen, het tijdelijk op te slaan en het op de voorkant van de Dorpsschool te bevestigen. De Dorpsschool kwam met het plan om de leerlingen zo veel mogelijk bij dit gebeuren te betrekken en daarna werd Josien in ’t Hof bereid gevonden gastlessen te verzorgen over het beeld en de maker ervan. Karin Steghuis: ,,Wij vonden het erg leuk om aandacht aan het aanbrengen van het beeld te besteden en als je dan er nog een soort wedstrijdje aan verbindt wie de creatiefste pauw kan maken, heb je de belangstelling van de kinderen zeker. De winnaar van dit kunstproject mag op 22 mei, wanneer het beeld op de voorkant van de Dorpsschool onthuld wordt, deze plechtige handeling verrichten.’’

De onthulling zal van 13.00 tot 13.30 uur op 22 mei plaats vinden, op het speelplein aan de voorkant. De voorzitter van de Bathmense Beeldende Kunst Kring, Hans Schaap, zal een korte toespraak houden na de onthulling. Het lijkt erop dat het beeld een mooi kleurig accent zal vormen op de Dorpsschool. (Foto: Paul ten Voorde.)