Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Belcampo boom

BATHMEN – In de Dorpsstraat stond een boom. Een monumentale boom, net in de tuin van het Westerhuis. In die boom ‘woonde’ Belcampo, pseudoniem voor Herman Pieter Schönfeld Wichers. Hij werkte als huisarts en schrijver in Bathmen, van 1949 tot 1953.Belcampo, wat in het Italiaans ‘mooi veld’ betekent, werd destijds door de Bathmense bevolking herdacht. Ton Schreurs vereeuwigde Belcampo met een bronzen beeldje. Dat kreeg plaats in die majestueuze boom.

Het pad naar de dorpskerk, naast zijn voormalige woning, is naar hem vernoemd. Een bordje in de Bathmense poëzieroute herinnert daar aan.

Belcampo’s ‘nieuwe woning’ is niet meer. De boom is tot ontzetting van velen, recentelijk omgezaagd. Er rest slechts een stronk, tien centimeter hoog. Wat zand er over en de plaats van de toenmalige boom is onvindbaar. Het bordje uit de poëzieroute ligt er troosteloos naast.

 

Hans Schaap, voorzitter BBKK,

mede: Marlies ter Horst BVB.

 

Bericht van de gemeente Deventer

De boom was ernstig ziek door Paardenkastanjebloedingsziekte en aangetast door honingzwam. De boom is door een deskundige in december 2016 onderzocht en het advies was de boom binnen drie jaar te kappen. De Deventer bomenstichting is geïnformeerd en de wijkmanager.

Het zoeken naar een nieuwe plek voor het beeldje ‘De Dorpsdokter’ (= Belcampo) van Theo Schreurs gaan we inplannen. Het wordt gekoppeld aan het zoeken van een nieuwe plek voor het beeld ‘De Kus’/’De Ontmoeting’ ook van Theo Schreurs. Daarvoor is geen ruimte meer op de huidige locatie aan de Schoolstraat vanwege een herinrichting met meer parkeerplaatsen.

Bij het zoeken worden de volgende vertegenwoordigingen betrokken:

– Adviesraad voor Beeldende Kunst.

– Belangenvereniging Bathmen (BVB).

– Bathmense Beeldende Kunst- en Kultuurkring (BBKK).

– Dorpsplatform Bathmen.

 

Met vriendelijke groet,

Maarten-Jan Stuurman, Gemeente Deventer,

Woordvoerder Concernstaf.