Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Belcampobeeld in Bathmen terug op een waardige plaats

Belcampo in zijn nieuwe boom. (Foto: Harry ter Horst.)

Door Evert van de Weg.

BATHMEN – Er ging een kleine schok door Bathmen heen toen in februari ineens de boom aan de Dorpsstraat met het Belcampobeeld erin geveld werd en het beeld naar de gemeentewerf in Deventer vervoerd werd. Er was de nodige discussie of de boom in kwestie nu echt wel ziek was en zelfs het nogal overtuigende betoog van een echte bomendokter heeft bij sommigen de twijfel nooit helemaal kunnen wegnemen.Natuurlijk moest er snel een nieuwe plek voor het beeld van de vroegere dorpsdokter in Bathmen gevonden worden. Belcampo (echte naam Schönfeld Wichers, geboren in Rijssen) maakte in de ca. drie jaar dat hij in Bathmen begin jaren ’50 woonde in het huis De Boevinck aan de Dorpsstraat (nu nog, zolang het duurt, op de plaats van de Rabobank), zo veel indruk dat hij een blijvend plaatsje verdient in Bathmen. Net als zijn broer in Rijssen (die daar notaris was) had Belcampo de gewoonte in een boomhut te werken, in zijn geval aan de boeken waarmee hij steeds bezig was (naar zeggen van sommigen soms meer dan met zijn huisartsenpraktijk…).

Vandaar dat er een mooi beeld, door Theo Schreurs gemaakt, in 2004 in de kastanje recht tegenover zijn toenmalige huis werd geplaatst.

Met veel medewerking van de gemeente en de Dorpskerk werd er, na het nodige zoekwerk, in een majestueuze eik op het Kerkplein, vlakbij het Belcampopad, een mooie plek gevonden. Vrijdagmiddag 20 juli 2018 werd het Belcampobeeld vakkundig geplaatst op een dikke tak van die boom, in bijzijn van de maker zelf, Theo Schreurs. Theo Schreurs: ,,Ik vind het een prachtige plaats, waar het beeld heel goed uitkomt, zeker als het blad van de bomen is.’’

Vanaf die mooie plek beschouwt Belcampo op gepaste afstand met hernieuwde interesse het Bathmense gebeuren….