Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Bent u wel eens verliefd geweest?

BATHMEN – Tussen het voorlezen van oude rijmen en verzen door stel ik ook vragen aan de bewoners. Op deze manier komen er korte gesprekken op gang, die soms ontroerend, soms wat onbegrijpelijk voor mij en soms ook lachwekkend zijn.Als er in een rijm over verliefdheid wordt gesproken, voel ik een leuk gespreksonderwerp aankomen. Vervolgens stel ik aan iedereen dezelfde vraag: Bent u wel eens verliefd geweest?

Mijn linkerbuurvrouw begint te stralen en zegt enthousiast ja. Ze weet alleen niet meer hoe hij heette. De dame tegenover mij geeft ook volmondig aan dat ze wel eens verliefd is geweest. Als ze vervolgens stil valt, ben ik benieuwd of ze terug in de tijd aan het denken is. Mijn rechterbuurvrouw lacht en antwoordt dat ze nog nooit verliefd is geweest. Ze wordt er verlegen van. Een aandoenlijke reactie.

Ook komt er een man glunderend op me af wandelen in zijn rolstoel. Hij komt heel dichtbij zitten. Als ik hem dezelfde vraag voor leg, is het alsof hij zijn verliefdheid nog helemaal kan herbeleven. Zijn ogen stralen gewoon. Alsof hij het weer voelt.

En dan opeens zegt mijn overbuurvrouw uit zichzelf: “Maar nu ga ik de vraag eens aan jou stellen! Ben jij wel eens verliefd geweest?”

Ik lach, omdat ik deze vraag niet had verwacht en zeg haar dat ik het leuk vind dat zij mij deze vraag ook stelt. Ik antwoord bevestigend op haar vraag. En ja, ik weet ook nog hoe hij heette. Zijn naam was Herman. Hij was mijn eerste vriendje. En zo vertel ik mijn tafelgenoten wat ik allemaal nog weet van hem.

En dan … voel ik opeens een kleine twijfel. Ben ik toch een beetje bang voor afwijzingen van deze lieve mensen. Omdat zij wellicht met een ander idee zijn opgevoed. Omdat hun geloof het wellicht niet zou ondersteunen. Omdat het in hun tijd niet openlijk besproken werd, omdat, omdat…

Ach, ik gok het erop. Net zoals ik dichtbij hen mag komen, mogen zij ook dichtbij mij zijn.

Ik vertel hen dat ik nu ook verliefd ben, maar dan op Mieke. Aftastend kijk ik de tafel rond.

‘Mooi’ wordt er gezegd. Mooi, ik had het niet mooier kunnen samenvatten.

 

Nathalie Steffens.