Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Boer ken nie

Protestantse Gemeente Bathmen

BATHMEN – Ze zeggen dat het een spreekwoord is. Wat de boer nie ken, dat eet ie nie. Wel. Het mag een spreekwoord zijn, kloppen doet het niet. Ongetwijfeld zullen er boeren zijn die iets niet eten, omdat zij het niet kennen. Maar ongetwijfeld zullen er ook boeren zijn die iets juist eten omdat zij het niet kennen.Zo simpel blijkt maar weer ‘ns dat je niet alles over één kam kunt scheren. Mensen verschillen onderling van elkaar. Da’s juist leuk! Anders zou het een hartstikke saaie boel worden. Bovendien heb je die verschillen nodig om iets te kunnen leren. Je leert wat je niet wist, wat dus nieuw en vreemd is en anders dan je gewend bent – want het bekende weet je al.

De kerk heeft eeuwenlange ervaring in het onderdrukken van mensen die anders geloven, denken en doen. Ook al is dat inmiddels eeuwen geleden, het wordt de kerk nog steeds verweten. Die ervaring van de kerk leert dat het onderdrukken en discrimineren van anders-denken alles behalve aan te raden is.

De clou van gelukkig samenleven lijkt te zijn om elkaar de vrijheid van denken en doen te gunnen zoverre die de vrijheid van anderen niet aantast.

Allee, de kerk is geen goed nieuws show: de kerk maakt ook fouten en is bereid om de lessen die zij daaruit leert met wie dat wil te delen. Bijvoorbeeld op zondag, om 10.00 uur, zo’n beetje in alle kerken in Nederland – óók in de Dorpskerk van Bathmen. Wel:kom!