Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Boerenstroom van eigen bodem

Co-Stroom boeren van start

De initiatiefnemende boeren: Harm van Schooten, Jawin Klein Hegeman, Rick Schoneveld, Erik Brilman, Wim Roeterdink, Rudi Haarman, Albert Baarslag en Hans Nijkamp. Niet op foto: Jan Hein Nikkels.

BATHMEN – Na ruim een jaar onderzoek hebben acht Battumse boeren besloten tot de oprichting van Co-Stroom Coöperatie (UA). De oprichtingsakte is 12 mei 2017 getekend bij notaris Tap Van Hoff in Lochem. De boeren starten met de aanleg van zonnestroominstallaties om tegenwicht te bieden aan stijgende energieprijzen en klimaat verandering.

Doelstelling van Co-Stroom is het betaalbaar houden van duurzame energie. Door te beginnen met zonnepanelen op boerendaken te leggen en buurtbewoners daarin te laten deelnemen.

 

Onderscheidend aanbod

Je ziet inmiddels verschillende coöperaties die zich inzetten voor de productie en gebruik van duurzame energie. Toch is er één wezenlijk verschil in de benadering van Co-Stroom. Co-Stroom is een boerenondernemers coöperatie, die zelf duurzaam initiatief neemt. Het sterke punt is dat zij al aangesloten zijn op het lokale stroomnet en hun eigen ruimten in kunnen zetten zonder dat er een volledig nieuwe kabel gelegd hoeft te worden. Daarbij is de prijs van zonnepanelen op boerendaken gemiddeld lager dan op het dak van een woning. En: er staan er meestal geen bomen in de buurt!

Het onderzoek dat Co-Stroom doet wijst uit dat consumenten en boeren actie willen nemen door hun eigen stroomverbruik op te wekken. Voor het milieu, maar ook om te voorkomen dat we in de toekomst geraakt worden door hoge energieprijzen.

 

Wilt u ook Co-Stromenaar worden?

Als Co-Stromenaar krijgt u een vrijstelling op de Energiebelasting. Dat is toch als snel zo’n 60% van je stroomrekening. Daarmee worden je stroomkosten dus niet hoger, maar kun je zelfs nog wat rendement halen op je aandeel. De Energiebelasting wordt via de energieleverancier verrekend. Er zijn maar enkele leveranciers die dit doen en Co-Stroom selecteert daarvan de duurzaamste partij, die tevens een scherp duurzaam energietarief kan en wil hanteren. Een uniek en nieuw aanbod dus, van Boeren aan Bathmenaren. Van belang is te weten dat het duurzaam rendement mede afhankelijk is van de oogst aan zonnestroom. Verwachting is echter dat er een hoger rendement is dan de huidige spaarrente, dus dat is wel zo plezierig.

 

Wie kan Co-Stromenaar worden?

Voor het eerste project bij melkveehouderij van Hans en Herma Nijkamp in Oxe kunnen Bathmenaren en aan Oxe grenzende buurtbewoners zich vanaf nu inschrijven. Dit kan door zich aan te melden via de website co-stroom.nl Na aanmelding ontvangt u op volgorde van aanmelding een informatieflyer met antwoordkaart. Let wel, elk zonnestroomproject heeft plaats voor maximaal 50 deelnemers. In de voor-inschrijvingsronde meldden zich al meer dan 100 geïnteresseerden. In de brochure staat meer te lezen over de uitgiftemogelijkheden en het gemiddeld aantal zonnepanelen per deelnemer. Hoe meer deelnemers, is hoe meer duurzame stroom in de regio, hetgeen past in het streven om Bathmen geheel groen te krijgen. Men kijkt uit naar uw reacties.

 

Bestuur en directie

Co-Stroom wordt vertegenwoordigd door de Oxer melkveehouder Hans Nijkamp en de Dortherhoekse ondernemer annex vleesvarkenshouder Erik Brilman. Het bestuur wordt mede gevormd door Albert Baarslag uit Loo. Het project wordt aangelegd onder directievoering van De Stromerij, door Jetze Steensma.

Vragen of informatie? Stuur een mail naar: info@co-stroom.nl Bellen kan ook: Albert: 06-15553880 | Hans: 06-13874605 | Erik: 06-23784700 | Jetze: 06-53688567.