Bouwbedrijf Dikkeboer stopt na ruim 120 jaar
BATHMEN – Na ruim 120 jaar heeft Bouwbedrijf Dikkeboer op 1 juni haar deuren gesloten. Het bedrijf is al die jaren in handen van dezelfde familie geweest. Het was een moeilijke beslissing en eigenaar Herman Dikkeboer (70) is hierbij zeker niet over één nacht ijs gegaan. Door de economische crisis en gezondheidsproblemen is na goed overleg met zoon Herwin besloten: wij gaan stoppen.
Het bedrijf werd in 1893 opgericht door Bats Dikkeboer, de overgrootvader van de laatste eigenaar. Bats Dikkeboer begon aan de Schapespikke met het verrichten van hand- en spandiensten in de bouw. In 1899 overleed Bats Dikkeboer aan de gevolgen van een bedrijfsongeval en zijn toen 16-jarige zoon Herman zette de zaak voort. Het bedrijf bestond destijds eigenlijk uit twee gedeelten: ’s zomers werd er getimmerd en ’s winters deed men huisslachtingen. Tot op hoge leeftijd heeft deze Herman Dikkeboer doorgetimmerd. Zelfs vanaf zijn ziekbed probeerde hij nog van alles te regelen. Vader Hendrik Dikkeboer was de logische opvolger en in 1968 kwam zoon Herman in het bedrijf als medefirmant. In 1970 werd het bedrijf verplaatst naar de Looweg, waar het sindsdien gevestigd is geweest. In 1980 werd een metselbedrijf overgenomen en daarmee werd Dikkeboer een volwaardig aannemer. Het was toen in Bathmen het eerste geïntegreerde bouwbedrijf.
Dat Herman in 1968 bij het bouwbedrijf ging werken, was voor hem vanzelfsprekend. Hij heeft er nooit over gedacht om iets anders te gaan doen. “Het was normaal en logisch”. Ook zijn echtgenote Diny Dikkeboer-Nijland heeft steeds volop meegewerkt en al die jaren het grootste deel van de administratie verzorgd. Het woonhuis staat naast het bedrijf en heel lang werden de koffie- en lunchpauzes van de medewerkers doorgebracht aan de keukentafel bij de familie Dikkeboer. Werknemers bleven heel lang en waren trouw. Wie er tien jaar werkte, hoorde bijna nog bij de jonkies. Van een éénmansbedrijf in 1893 groeide het uit naar meer dan 14 werknemers om uiteindelijk met drie werknemers te eindigen. Twee van hen zijn méér dan 40 jaar in dienst geweest. Met name het (noodgedwongen) afscheid moeten nemen van medewerkers is Herman bijzonder zwaar gevallen. Dergelijke beslissingen werden zo lang mogelijk uitgesteld, soms tegen beter weten in.
Herman zelf heeft al heel lang geen hamer meer in de handen gehad. Zijn werk bestond uit het regelen en rekenen. Het bedrijf hield zich bezig met elk soort bouw: nieuwbouw, stallenbouw, maar ook verbouw en onderhoud en had een grote kring van vaste klanten. Het leukste heeft Herman steeds de menselijke contacten gevonden en dat gaat hij dan ook het meeste missen.
Herman en Diny willen iedereen heel hartelijk bedanken voor het in hen en hun bedrijf gestelde vertrouwen. Met name medewerkers, oud-medewerkers en klanten worden bedankt voor de bijzonder prettige samenwerking al die jaren.