Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Brandweer IJsselland,

Post Bathmen

Reanimeren en de AED!

Op maandagavond 23 mei hadden wij de bijscholing op het gebied van hulpverlening. Eén keer per jaar krijgen wij in onze kazerne een opfriscursus voor het reanimeren en het gebruik van het AED-apparaat. Ook onze tankautospuit is uitgerust met een AED apparaat. Tevens zijn de meeste van onze collega’s aangemeld voor de AED sms oproep.

Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, wordt via de 112 alarmcentrale een sms oproep gedaan naar 30 leden die zich mogelijk in de buurt van het slachtoffer bevinden; deze mensen krijgen dan via de sms een opdracht om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of het AED-apparaat op te halen bij één van de vaste punten in Bathmen (zie informatiepagina van deze krant) en daarmee naar het slachtoffer te gaan.

Sinds het gebruik van het AED-apparaat bij slachtoffers met een hartstilstand, is de kans op overleven 2,5 x keer zo groot geworden. Al met al een erg goede ontwikkeling.

Op dit moment zijn er in Bathmen bijna 80 vrijwilligers die zich hebben aangemeld voor deze sms dienst. Wanneer u zich wilt aanmelden om deel te nemen aan een cursus voor het reanimeren en het gebruik van de AED, kunt u zich aanmelden bij stichting Hartveilig Bathmen, als u al over deze vaardigheden beschikt kunt u via www.hartslagnu.nl zich aanmelden voor de sms oproep.

 

Wist u dat:

– Jaarlijks één op de 1000 Nederlanders een circulatiestilstand krijgt?

– In Nederland jaarlijks bijna 16000 reanimaties plaatsvinden?

– Ook in Bathmen jaarlijks gemiddeld ongeveer vijf keer een AED apparaat wordt ingezet?

– het hele Brandweerkorps AED gecertificeerd is en bijna allemaal aangemeld zijn voor de sms oproep?

 

Even voorstellen:

Rick Schoneveld

Brandweer IJsselland 02

31 jaar, lid sinds 2008, Hoofdbrandwacht, chauffeur/pompbediende.

Rick die in het dagelijks leven een melkveehouderij runt met een zorgtak, is overdag vaak beschikbaar voor de uitruk. Op agrarisch gebied kundig en sterk, met een exclusieve kennis van de paardenhouderij, dat onlangs nog goed van pas kwam.

 

Herman Flierman

Brandweer IJsselland 01

Onderbrandmeester, bevelvoerder, chauffeur/pompbediende, lid sinds 1982.

De 54 jarige Herman die door de week werkzaam is bij de facilitaire dienst van Saxion in Deventer is gewend om kundig met veel mensen om te gaan, zowel op sociaal, als op verzorgend vlak (EHBO).

Tevens schrijft Herman de stukjes voor het periodieke brandweerblad “de Vuurbron”.

 

Mocht u nog vragen hebben over brandveiligheid of andere zaken, stel ze gerust! Erik Brilman 06-23784700 / dorpsbrandwacht@gmail.com