Plan De Brink
Klik hier om de 3D animatie te bekijken

Brink tot Brinkloop verbreekt

alle records

BATHMEN/DEVENTER – Met een recordaantal deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers, en een parcoursrecord op een uitzonderlijk warme dag, schreef de Brink tot Brinkloop op zondag 27 december geschiedenis.Nog nooit eerder werd er op 27 december een temperatuur van ruim 12 graden gemeten. Met een zonnetje aan de hemel en de wind in de rug waren de omstandigheden voor de hardlopers ideaal om een goede tijd neer te zetten. Dat deden ze dan ook massaal tijdens deze loop die een lengte heeft van 10 kilometer, van de Brink in Deventer naar de Brink in Bathmen. Tim Bolink (23) uit Amsterdam kwam als eerste over de streep in een tijd van 31.49 minuten. Daarmee verpletterde hij het parcoursrecord dat sinds vorig jaar op naam stond van Menno Schouten (32.35). Seb Wiggemans uit Deventer werd tweede en verbrak zijn persoonlijk record in een tijd van 32.59 minuten. Raaltenaar Jos Verdaasdonk kwam als derde over de finish (33.45). “De Brink tot Brinkloop is en blijft een supermooie wedstrijd”, schrijft hij na afloop. “Het weer en het parcours nodigden beide uit voor een snelle tijd. Mijn benen werkten niet mee. Ik haalde toch nog een derde plek, maar het kan en moet harder.”

Bij de dames won Mireille Baart (34) uit Wageningen in een tijd van 37.32 minuten. Lotte van de Put uit Deventer finishte als tweede (38.50) en Hilde Pape uit Nijmegen als derde (39.11).

 

Toptijden

“Alles zat mee qua omstandigheden”, vertelt Peter Bakker, die als organisator aan de wieg van de Brink tot Brinkloop stond. “Vooral bij de heren waren de lopers echt aan elkaar gewaagd, zij stuwden elkaar op. Dat is mooi om te zien, én zorgt voor toptijden.”

Bakker zag het aantal deelnemers in negen jaar tijd groeien van 350 naar 1720, een record. “Ons doel was om meer mensen aan het sporten te brengen. Ik ben er trots op dat dat is gelukt.”

Met dank aan ruim negentig vrijwilligers, benadrukt Bakker. “Ook hier gaat het om een recordaantal mensen, van verkeersregelaars tot opbouwers en afbrekers, die hebben geholpen om van deze negende editie van de Brinkloop een succes te maken.”

Het grote aantal toeschouwers en de speaker die de wedstrijd live verslaat zorgden vervolgens voor de juiste sfeer. Bakker: “De laatste kilometers zijn vooral mentaal het zwaarst. Dan denk je dat je er bijna bent en dan moet je nog een rondje in Bathmen lopen. Het is geweldig om te zien dat er dan een haag van mensen staat die de lopers aanmoedigt. Ook speaker Henk Borgmeijer draagt zijn steentje bij. Hij is heel gedreven, kent de achtergronden van de lopers en weet zelfs de laatste loper met een goed gevoel over de streep te krijgen.”

 

Kidsrun

Niet alleen volwassenen, ook kinderen konden mee doen. Voor hen werd op de Brink in Bathmen de Rabo Kidsrun georganiseerd. Aan deze wedstrijd met een lengte van 1 kilometer deden ongeveer 250 kinderen tussen de 4 en 12 jaar mee. Kinderen kunnen per leeftijdscategorie een eerste plaats behalen. Daniel van Velsen (11) kwam na 3:47 als allereerste over de finish, op de voet gevolgd door Merlijn Bonhof (10) en Jeremy Eilander (8). De snelste leerlingen van één school kunnen bovendien samen de beker winnen. De winnaar van deze ‘Snelste school van Deventer bokaal’ wordt binnenkort bekend gemaakt.

De hardlopers steunen met hun deelname aan de Brink tot Brinkloop het goede doel. Een groot deel van het inschrijfgeld gaat naar het project ‘Heerlijk helder drinkwater’ van de Stichting Kinderen van Uganda. “In totaal is 1450 euro bijeengelopen, een mooie opbrengst”, vertelt medeorganisator Bert de Waal. Hij blikt tevreden terug. “Natuurlijk zijn er altijd dingen die beter kunnen, maar over het algemeen was het een mooie dag in alle opzichten.”

De volgende editie vindt plaats op 8 januari 2017. De tiende Brink tot Brinkloop is dus verschoven naar het nieuwe jaar omdat de feestdagen op zondagen vallen. Naar verwachting zal de inschrijving in augustus geopend worden. Kijk voor meer informatie en alle uitslagen en foto’s op www.brinktotbrinkloop.nl